Japanin pääministeri antoi varoituksen maan tulevai­suudesta – yhteis­kuntaa uhkaa vakava väestökriisi

Alhainen syntyvyys ja ikääntyvä väestö on ajanut Japanin kuilun partaalle.

Japanin pääministeri Fumio Kishidan mukaan maa on matkalla kohti tilannetta, jossa se ei pysty enää pitämään yllä toimintojaan.

25.1. 1:09

Japanin pääministeri Fumio Kishida on varoittanut maan lainsäätäjiä väestökriisistä, joka uhkaa maan tulevaisuutta. CNN:n mukaan Kishida sanoi pitämässään puheessa, että Japani on sen partaalla, ettei maa pysty syntyvyyden laskun vuoksi enää ”ylläpitämään sosiaalisia toimintoja”.

Kishidan mukaan ongelman ratkaisemiseksi on toimittava ”nyt tai ei koskaan”, eikä asia voi yksinkertaisesti enää odottaa.

– Ajatellessani kansakuntamme talouden ja yhteiskunnan kestävyyttä, meidän on laitettava lastenkasvatuksen tukemisen tärkeimmäksi prioriteetiksemme, Kishida sanoi Japanin parlamentin avajaisissa.

Kishidan mielestä hallituksen tulee kaksinkertaistaa lapsiin liittyvät menonsa. Lisäksi huhtikuussa perustetaan uusi valtion virasto, joka keskittyy alhaisen syntyvyyden nostamiseen.

Japanissa on yksi maailman alhaisimmista syntyvyyksistä. Maan terveysministeriö arvioi, että Japanissa syntyi viime vuonna alle 800 000 lasta ensi kertaa tilastoinnin alettua vuonna 1899.

Samaan aikaan Japanin väestö ikääntyy. Maan eliniänodote on yksi maailman korkeimmista, ja vuonna 2020 Japanissa oli 1 500 yli 100-vuotiasta ihmistä.

Matala syntyvyys yhdistettynä korkeaan eliniän­odotteeseen on kutistanut Japanin työvoiman määrää. Nuoria ihmisiä ei riitä enää täyttämään yhteiskunnan kannalta välttämättömiä rooleja.

CNN:n mukaan Japanin matalan syntyvyyden taustalla on muun muassa korkeat elinkustannukset, tilan puute ja lastenhoitoverkostojen puuttuminen kaupungeista. Yhä harvempi pari saa lapsia, sillä moni asuu kaukana perheistään, jotka voisivat auttaa lasten kanssa.

Asiaan vaikuttaa myös työelämän kasvava paine ja se, että asenteet avioliittoa ja perhe-elämää kohtaan ovat muuttuneet.

Japanin hallitus on pyrkinyt jo usean vuoden ajan puuttumaan alhaiseen syntyvyyteen muun muassa panostamalla lastenhoitopalveluihin ja tarjoamalla perheille suurempia asuntoja. Maaseudulla jotkut kaupungit jopa maksavat pareille, jotka hankkivat lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?