Kommentti: Niinistö oli Ukrainaan tervetullut vieras, mutta tuliaiset jäivät pettymykseksi

Leopardit olivat ukrainalaisten mielessä, joten Suomen presidentin vierailu herätti paikallisissa suuria toiveita, kirjoittaa uutispäällikkö Nelli Lapintie.

24.1. 21:51

Suomen ja Ukrainan presidenttien Sauli Niinistön ja Volodymyr Zelenskyin tapaamisessa tunnelma oli paikoin kuin vakoojaelokuvasta. Olen osallistunut toimittajana aiemmin lukuisiin mediatilaisuuksiin, mutta tällaisia turvatoimia – joista ei saa kertoa oikeastaan tarkemmin vieläkään yhtikäs mitään – en ole aiemmin kohdannut. Kokous pidettiin huippusalaisena aina reilusti tapaamisen päättymisen jälkeiseen hetkeen asti.

Poikkeukselliset turvatoimet eivät tietenkään yllätä. Tapaamisen toinen päätähti, Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi, lienee tällä hetkellä paitsi yksi maailman tunnetuin poliittinen hahmo, myös metsästetyin vihollinen. Ja hän on tehnyt harvinaisen selväksi, mitä Euroopan muilta johtajilta haluaa. Ei korupuheita, ei sympatiaa, ”ei kyytiä” vaan ammuksia ja kalustoa, millä Ukraina voi puolustautua Venäjän ennakoidulta suurhyökkäykseltä.

Tuo motivaatio välittyi Zelenskyin olemuksesta Niinistön kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessakin. Ukrainan presidentti kiitteli Suomen tukea ja siteitä Ukrainaan vuolaasti, mutta muistutti, että puolustuksen vahvistamiseen tarvitaan myös varusteita, erityisesti tankkeja.

Presidentit tapasivat Venäjän 24. helmikuuta aloittaman brutaalin hyökkäyssodan alkamisen 11. kuukausipäivänä, joten ilmaan oli ladattu salamyhkäisyyden kasvattamia odotuksia: vastaako Niinistö Ukrainan odotuksiin uusista Leopard-taistelupanssarivaunuista? Borodjankassa tätä pyysivät presidentiltä sotilaat suoraan, ”jos hän olisi niin kiltti”. Vieruskaverinani presidenttien tiedotustilaisuudessa istunut paikallinen toimittaja ihmetteli, mistä muusta Niinistön vierailussa voisi olla kyse kuin juuri Leopardien myöntämisestä.

Lue lisää: Eläinlääkäri-isän ja opiskelijapojan tarina kosketti Niinistöä – ”Ja yhtäkkiä teillä oli aseet käsissänne”

Asiaa tiukattiin myös tiedotustilaisuudessa:

– Presidentti Niinistö, onko Suomi valmis antamaan Leopardeja ja milloin voimme odottaa niitä ja kuinka monta, ja oletteko jo pyytäneet Saksalta lupaa antaa niitä? ukrainalaistoimittaja kysyi presidentiltä.

Tankkeja ei Suomi kuitenkaan tällä matkalla myöntänyt. Ennen reissua Suomi oli kuitenkin ilmoittanut uusimmasta aseapupaketista, jonka hinnaksi on ilmoitettu 400 miljoonaa euroa – eli yli kaksi kertaa suurempi kuin Suomen aiemmat aseapupaketit yhteensä. Leopardien osalta Niinistö kuitenkin vielä vastasi, että Suomen ”täytyy muistaa, että meneillään oleva keskustelu tankeista on osa keskustelua suuremmasta yksiköstä” eli Euroopasta. ”Pelkästään tankki sieltä toinen täältä ei auta mitään”, Niinistö kuvaili.

Leoparditon vierailu oli epäilemättä pettymys ukrainalaisille, jotka toivoisivat vauhtia Saksan Olaf Scholzin jahkailuun, joka toimii pullonkaulana muiden maiden Leopard-päätöksille. Saksalaislehti Der Spiegelin lähteet tosin kertoivat tiistai-iltana, että Scholzin pää näyttäisi viimein olevan kääntymässä.

Lue lisää: Katso Niinistön ja Zelenskyin tiedotus­tilaisuus kokonaisuudessaan – ”Tiedämme, että Suomi on meidän puolellamme”

Tuliaisiksi Niinistö pyrki sen sijaan tuomaan selvästi toivoa ukrainalaisille. Isänsä rinnalla sotivalle opiskelijalle Niinistö toivotti menestystä tulevaisuudessa jatkuviin opintoihin. Kiovan yliopiston opiskelijoille presidentti sanoi vierailevansa Ukrainassa seuraavan kerran toivottavasti jälleenrakennuksen merkeissä.

Toivottavasti presidentin ukrainalaisille maalaama todellisuus todella tapahtuu. Venäjän suurhyökkäyksen tapahtuessa Ukraina tulee kuitenkin tarvitsemaan siihen myös tankkeja. Siinä toivottavasti myös Suomi pyrkii laittamaan Saksaan vauhtia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?