Erdoganin raivon­puuska vakavoitti Ruotsin johdon – ”Kehotan kaikkia Ruotsissa huomaamaan...”

Ruotsin hallitus piti tiistai-iltana ylimääräisen tiedotustilaisuuden.

24.1. 21:19

Aiheena oli täyteen umpisolmuun mennyt Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi.

Avainministerien – pääministeri Ulf Kristerssonin, ulkoministeri Tobias Billströmin ja puolustus­ministeri Pål Jonsonin – ilmeet olivat vakavat.

Lue lisää: Turkin media: Turkki perui neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa

– Mikään kansallinen turvallisuuskysymys ei ole tärkeämpi kuin se, että meistä tulee nopeasti Naton jäsenmaa yhdessä Suomen kanssa, pääministeri Kristersson sanoi.

Lue lisää: Erdogan: Ruotsi ei voi enää odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen

– Kehotan kaikkia Ruotsissa huomaamaan tämän asian tärkeyden. Se on todella vakava. Tilanne on pahin, jossa olemme olleet sitten toisen maailmansodan, Kristersson jatkoi viitaten Ukrainan sotaan.

Kristersson lisäsi, että Euroopan turvallisuudelle on olennaista, että Ukraina voittaa sodan. Jos Venäjä voittaisi, Naton ulkopuolella olevat Euroopan maat joutuisivat vaaraan.

Vakavia ilmeitä. Puolustusministeri Pål Jonsonia (vas.), pääministeri Ulf Kristerssonia ja ulkoministeri Tobias Billströmiä ei paljon naurattanut tiistain tiedotustilaisuudessa.

Kristerssonin mukaan Suomen johto haluaa edelleen liittyä Natoon ”käsi kädessä” Ruotsin kanssa. Kristersson sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, ettei Suomi kykene estämään, mikäli Ruotsin Nato-tie katkeaa pysyvästi.

Pääministeri mainitsi myös "provokaattorit", jotka haluavat hänen mukaansa heikentää Ruotsin suhteita muihin maihin ja joiden toiminta on johtanut Ruotsin Nato-jäsenyyden lykkäämiseen.

Tämä näky suututti Turkin ja koko muslimimaailman. Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla viime lauantaina.

Puolustusministeri Jonson lisäsi, että Ruotsi tekee kaikkensa saattaakseen jäsenyysprosessin kunniakkaasti maaliin.

Ulkoministeri Billström kommentoi reaktioita, jotka ovat seuranneet äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludanin protestista. Paludan poltti Koraanin Turkin Tukholman-lähetystön edustalla.

– Kirjojen polttamisella on erittäin synkkä historia.

Billströmin mukaan vastaprotesteja on järjestetty Turkin lisäksi myös Afganistanissa ja Pakistanissa, joissa tunteet ovat kuohahtaneet Paludanin teosta. Billström sanoi myös huomanneensa, että sosiaalisessa mediassa puhutaan ruotsalaisten tuotteiden boikotoimisesta.

Kristerssonilta kysyttiin mielipidettä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin lausuntoon, jonka mukaan Ruotsin ei kannata odottaa Turkin tukea Nato-jäsenyydelleen.

Ennen Koraanin polttoa Turkin raivostutti tämä: Kurdistanin solidaarisuusverkosto Rojavakomitea ripusti Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävän nuken jaloistaan roikkumaan Tukholman kaupungintalon edustalle.

– Haluan palata toimivaan dialogiin. Turkki tekee Turkin päätökset, ja niitä on kunnioitettava. Haluan peräänkuuluttaa tyyneyttä tässä prosessissa, Kristersson sanoi.

– Ruotsilla, Suomella ja Turkilla on kolmenvälinen sopimus. Kaikki menee hyvin. Mutta on selvää, että emme ole kaikesta samaa mieltä, hän jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?