Kateryna, 19, antoi Niinistölle pysäyttävän lahjan – ”Pidän tämän muistona ja esi­merkkinä”

Ukrainalainen oikeustieteen opiskelija Kateryna, 19, antoi presidentti Sauli Niinistölle lahjaksi palasen hänen yliopistonsa viereen osuneesta venäläisohjuksesta.

24.1. 20:05

Kiova

– Ukrainalaiset ovat väsyneitä tähän sotaan. Me taistelemme juuri nyt oman ja Euroopan tulevaisuuden eteen.

Näin totesi presidentti Sauli Niinistölle 3. vuoden oikeustieteen opiskelija Kateryna Skybun, 19, joka vetosi Niinistöä ja muita eurooppalaisia johtajia jatkamaan Ukrainan auttamista ja Venäjän painostamista pakottein.

Skybunin liikuttunut puheenvuoro kuultiin tiistaina Kiovan yliopistossa, jossa Niinistö tapasi paikallisia opiskelijoita osana Ukrainan-vierailuaan.

Nuori opiskelija käveli puheenvuoronsa lopuksi täpötäyden luentosalin eteen ja ojensi presidentille yllätyksenä erityisen lahjan: palasen venäläisohjuksesta, joka iski Kiovan yliopiston viereen lokakuussa. Iskussa ei loukkaantunut opiskelijoita, mutta rakennus kärsi tuhoja. Siivoamisessa auttoivat opiskelijat.

Myös Skybun oli ollut mukana raivaamassa yliopistokampustaan, kun hän löysi sittemmin Niinistölle annetun muiston iskusta. Nykyään sillä on Skybunille erityinen merkitys.

– Tämä lahja on todella ja aidosti palanen sydäntäni. Rakastan tätä yliopistoa. Nämä samat palaset, jotka löysin yliopistoltani, ovat tuhonneet ja tappaneet lukuisia ukrainalaisia. Tämä on palanen Venäjän tekemää kansanmurhaa, Skybun kertoi tapaamisen jälkeen.

Kateryna Skybun halusi antaa presidentille lahjan, joka muistuttaa Ukrainan hädästä.

Niinistöä lahja silmin nähden kosketti.

– Pidän tämän muistona ja käytän sitä esimerkkinä tehdäkseni todeksi muillekin sen, mitä Ukrainalle on tapahtunut. Tunteemme ovat teidän puolellanne.

Tilaisuudessa kuultiin opiskelijoilta tiukkoja kysymyksiä siitä, miten Eurooppa aikoo Ukrainaa tukea julman sodan keskellä. Jotkin opiskelijat jakoivat kokemuksiaan siitä, kuinka sota on heidän elämäänsä myllertänyt.

Niinistöllä oli opiskelijoille ennen kaikkea vahva viesti: te tulette nousemaan tästä murheellisuudesta. Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kanssa pidetyssä yhteistiedotustilaisuudessa puhuttiin puolustuksen vahvistamisesta ja sotimisesta, mutta opiskelijoille Niinistö puhui tulevaisuudesta – valoisasta sekä rauhanomaisesta sellaisesta.

– Ukrainalaiset ovat osoittaneet, että he ovat päättäväisiä ja rohkeita. Odotan seuraavan vierailun Ukrainaan koskevan maan korjaamista.

– Te tulette kehittymään yhdeksi maailman hienoimmista valtioista, Niinistö sanoi viitaten aiemmin jakamaansa tarinaan Suomen valtavasta noususta sodan jälkeen.

Niinistön sanat liikuttivat opiskelijoita, ja osa yleisöstä pyyhki silmäkulmiaan. Presidentti otettiin vastaan seisovin aplodein ja tapaaminen päättyi yhteiskuvaan, jonka jälkeen Niinistö vaihtoi joitakin sanoja vapaamuotoisesti opiskelijoiden kanssa.

Vierailun lopuksi presidentti sai myös lahjoja, muun muassa Kiovan yliopiston hupparin. Siinä vaiheessa tunnelma jo keveni.

– Olen hieman huolissani että onko tämä tarpeeksi iso, Niinistö virnisteli mahaansa taputellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?