Erdogan: Ruotsi ei voi enää odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen

Turkissa on herättänyt raivoa Tukholmassa pidetty mielenilmaus, jossa poltettiin muslimien pyhä kirja Koraani.

23.1. 18:51

Ruotsin ei tule odottaa Turkilta tukea Nato-jäsenyydelle sen jälkeen, kun Turkin suurlähetystön edessä Tukholmassa järjestetyssä mielenilmauksessa poltettiin Koraani, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo.

– Ne, jotka sallivat jumalanpilkan suurlähetystömme edessä eivät voi enää odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen, Erdogan sanoi.

Lue lisää: Erdoganin liittolainen jyrähti: Ei Ruotsin Nato-hakemukselle

Äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti Koraanin Tukholmassa Turkin suurlähetystön edustalla lauantaina.

Lauantaisessa protestissa äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin ja hyökkäsi lähes tunnin mittaisessa monologissa islamia ja Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Erdogan kutsui maanantaina Koraanin polttamista loukkaukseksi kaikkia perusoikeuksia- ja vapauksia tukevia kohtaan, oikeistolainen lehti Sabah kertoo.

Erdoganin mukaan Turkilta oli turha odottaa tukea Nato-jäsenyydessä, jos Ruotsi ei ”kunnioita Turkin tai muslimien uskonnollista vakaumusta”.

Lue lisää: Turkissa poltettiin Ruotsin lippu – mielen­osoittajat raivoissaan Tukholmassa järjestetystä mielen­ilmauksesta

Turkissa oli vaadittu mielenilmauksen kieltämistä, kun selvisi, että Paludan suunnitteli polttavansa Koraanin. Protestin sallimista oli kutsuttu muun muassa skandaaliksi ja barbarismiksi.

Istanbulissa ja Ankarassa osoitettiin lauantaina mieltä Ruotsia vastaan. Ruotsin lippu poltettiin vastaiskuna poltetusta Koraanista.

– Sitä, että ruotsalais­viranomaiset sallivat tuollaisia provosoivia tekoja ja vieläpä suurlähetystön ulkopuolella, on täysin mahdotonta hyväksyä. Tällainen toiminta suututtaa muslimit ympäri maailman, sanoi mieltään osoittanut Mesut Emre Balci TV4-kanavalle.

Turkissa poltettiin Ruotsin lippu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?