Kommentti: Ruotsin Nato-jäsenyydestä tuli täysi sirkus – USA:n ultra­haukka heittäisi Turkin Natosta

Ruotsin Nato-tie vain mutkistuu. Presidentti Erdoganin peliliikkeet Turkissa eivät asiaa auta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Turkkilaiset mielenosoittajat polttivat Ruotsin lippuja sen jälkeen, kun provokaattori poltti Koraanin Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa

23.1. 18:44

Hirtettyjä nukkeja ja palava pyhä kirja.

Ruotsin ulkopolitiikkaa sotketaan katuteatterilla Tukholmassa. Esiintyjiä suorastaan tunkee sirkukseen.

Diplomatiassa vaikeista tilanteista selvitään huolellisella harkinnalla ja kohteliaisuudella. Nämä avut Ruotsin ulkopolitiikalta viedään sirkustempuilla.

Ensin huomiota herätti Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävä nukke, joka hirtettiin jaloistaan. Mielenosoittajat olivat tuolloin lähinnä kurdeja. Suurella vähemmistöllä on pitkään ollut Ruotsissa poliittista vaikutusvaltaa. Nyt se tuntuu katoavan hetkessä, kun Ruotsi hakee Turkilta hyväksyntää Nato-jäsenyydelleen.

Sitten tilaisuutensa huomasi ammattiprovokaattori Rasmus Paludan. Tanskalais-ruotsalaisella Paludanilla on pakkomielle Koraanin häpäisemiseen. Kun hän viikonloppuna poltti muslimien pyhän kirjan Turkin lähetystön edessä, asia huomattiin. Turkissa järjestettiin mielenosoituksia, joissa Ruotsin lippua poltettiin. Paludan sai haluamansa bingon.

Tukholman katushow’t ovat johtaneet myös Turkin ja sen poliitikkojen virallisempiin vastalauseisiin. Niillä on oikeasti merkitystä Ruotsin Nato-jäsenyydelle ja myös Suomelle.

Jimmie Åkessonin puheet ovat kiusallisia Ruotsin hallitukselle, koska sen olemassaolo riippuu ruotsidemokraattien tuesta.

Astetta painavampaa oli ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin Dagens Nyheterille antama haastattelu. Siinä hän kutsui Erdogania diktaattoriksi ja Turkkia epädemokraattiseksi.

Asia on kiusallinen maltillista kokoomusta edustavalle pääministerille Ulf Kristerssonille. Hänen vähemmistöhallituksensa on ruotsidemokraattien valtiopäivillä antaman tuen varassa. Kristersson ministereineen tekee parhaansa Turkkia lepytelläkseen, mitä läheisen liittolaisen terävät kommentit eivät auta.

Turkin lähetystö pitää isäntiään Ankarassa kyllä selvillä Ruotsin sisäpoliittisesta tilanteesta.

Presidentti Erdoganin suuret suunnitelmat Turkin tulevaisuudesta ovat vaarassa vaaleissa. Se taas tekee Erdoganista entistä vaarallisemman.

Åkessonin puheet ovat Kristerssonille kiusallisia myös siksi, että niissä on totuuden siemen.

Erdogan on täyttänyt Turkin vankilat. Hiljan Istanbulin pormestari Ekrem Imamoglu sai lähes kolmen vuoden tuomion ”vaaliviranomaisten solvaamisesta”. Telkien taakse Imamoglu ei välttämättä joudu, mutta Erdogan haluaa pitää pahimman kilpailijansa poissa toukokuuksi aikaistetuista vaaleista.

Niissä Erdogan taistelee asemastaan tosissaan. Pitkälti hänen oudon politiikkansa ansiosta maan talous on sekaisin. Kaikki turkkilaiset eivät ole innostuneet Erdoganin suurvaltaprojektista. Erdoganin pelätään varmistavan voittonsa vaalivilpillä.

Rasmus Paludan pyrkii provosoimaan Ruotsin ja Tanskan muslimeja Koraanin häpäisyillään. Hänen esimerkkinsä voi innostaa muitakin huomionkipeitä agitaattoreita.

Turkin tärkeän sijainnin ja sotilaallisen voiman vuoksi sen liittolaiset ovat tottuneet katsomaan maan erikoisuuksia sormiensa välistä jo kauan ennen Erdoganin aikaa.

Tiukempia äänensävyjä alkaa kuulua. John Bolton on Yhdysvaltain politiikan ulkokehällä, mutta hänen mielipiteensä herättävät yhä huomiota. Bolton toimi George W. Bushin ja Donald Trumpin republikaanihallinnoissa. Häntä pidetään haukkojen haukkana.

Wall Street Journalissa Bolton vaatii kovia toimia Natolta, jos Erdogan varastaa vaalit. Silloin liittolaisten pitäisi heittää Turkki pois järjestöstä tai ainakin jäädyttää sen jäsenyys.

Tähän olisi iso kynnys, kun Venäjän sota jatkuu Ukrainassa. Se voisi keikauttaa Turkin aidanharjalta Venäjän puolelle. Myös vaikutukset Lähi-idässä olisivat arvaamattomat. Turkki on yhä täynnä Syyrian ja muiden sotien pakolaisia, jotka se voisi ajaa Euroopan ongelmaksi.

Mutta jossain vaiheessa liika on liikaa. Ruotsin ja Suomen Nato-ongelman Turkin ulkoistaminen Natosta tietysti ratkaisisi kertaheitolla.

Toistaiseksi Nato-teatteri Tukholman kaduilla jatkuu. Se voi saada monta esityskautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?