Zelenskyin vaimo varoitti Venäjästä: ”Ei ole ikinä ollut tarkoitus pysähtyä Ukrainan rajoille” – tällainen oli tunteikas puhe

Olena Zelenska varoitti mitä tapahtuu, jos Venäjä ei häviä sotaa. Ukrainan presidentin puoliso puhui tunteikkaasti maailman vaikuttajille Davosissa.

Olena Zelenska puhui Maailman talousfoorumissa Davosissa tiistaina.

17.1. 19:17

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska varoittaa, että Venäjän aggression ei ole tarkoitus pysähtyä Ukrainan rajoille. Hänen mukaansa hyökkäys edistää ”meidän tuntemamme maailman romahtamista”.

Zelenska puhui poliitikoille, liike-elämän vaikuttajille ja miljardööreille Maailman talousfoorumissa Davosissa Sveitsissä tiistaina.

Hän puhui tunteikkaasti ja vetosi talousfoorumin yleisöön, jotta se kuvittelisi sodan ”niiden ihmisten silmin, joiden elämät on ajettu kaaokseen”.

Hän kuvaili sodan hintaa tavallisille ukrainalaisille ja pyysi ajattelemaan ”vanhempia, jotka itkevät teho-osastoilla samaan aikaan, kun lääkärit taistelevat heidän haavoittuneiden lastensa hengen puolesta”. Lääkäreiden ei pitäisi operoida taskulampun valossa eikä lasten tehdä kotitehtäviä kynttilänvalossa, Zelenska sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

Hän myös viittasi Ukrainan viljakuljetuksiin Mustallamerellä ja sanoi, että nälänhätä 2000-luvulla yhden maan hyökkäyksen takia on häpeällistä.

Tavalliset ihmiset olivat kotonaan lauantaina – siinä on Venäjälle tarpeeksi syytä tappaa.

Zelenska varoitti lisäksi mitä tapahtuisi, jos Venäjä ei häviä sotaa.

– Me olemme kohtaamassa meidän tuntemamme maailman romahtamisen, sellaisen maailman, mihin olemme tottuneet ja sellaisen, mitä olemme tavoitelleet, Zelenska sanoi puheessaan CNN:n mukaan.

– Venäjän aggression ei ole ikinä ollut tarkoitus pysähtyä Ukrainan rajoille. Tämä jatkuu eteenpäin ja kriisi laajenee, jos hyökkääjä ei häviä.

Hän viittasi myös Venäjän lauantaina tekemään tuhoisaan ohjusiskuun Dniprossa. Viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 44 ihmistä on kuollut, kun venäläinen ohjus osui kerrostaloon.

– Nämä tavalliset ihmiset olivat kotonaan lauantaina – siinä on Venäjälle tarpeeksi syytä tappaa.

– Venäjällä ei ole mitään rajaa. Kun puhumme Dnipron kaupungistamme, ihmiset yhä tekevät töitä ja raivaavat raunioita asuinalueella, rakennuksessa jonka tuhosi meritorjuntaohjus. Tämä ohjus on suunniteltu tuhoamaan lentotukialuksia ja sitä käytettiin siviilejä vastaan, Zelenska sanoi.

Britannian puolustusministeriö kertoi tiedusteluraportissaan aiemmin tiistaina, että isku asuintaloon tehtiin venäläisellä pitkänmatkan AS-4-tyyppisellä meritorjuntaohjuksella, joka on ”pahamaineisen epätarkka”, kun sitä käytetään maakohteita vastaan. Sen tutkaohjaus tunnistaa huonosti maaleja kaupunkiympäristössä.

Olena Zelenska ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Davosin talousfoorumissa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vastasi Zelenskalle välittömästi Davosissa ja sanoi, että liittolaisten tuki Ukrainalle on ”horjumatonta”.

– Viimeisen vuoden aikana maanne on liikuttanut maailmaa ja inspiroinut Eurooppaa ja voin vakuuttaa teille, että Eurooppa seisoo aina tukenanne, von der Leyen sanoi Zelenskan puheen jälkeen.

Artikkelia korjattu 17.1.2023 kello 22.19: Olena Zelenska puhui Maailman talousfoorumissa Davosissa Sveitsissä tiistaina, ei maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?