Putinin luotto­mies loukkaantui vakavasti Ukrainassa – kolme kranaattia iskeytyi hotelliin kesken synttäri­juhlien

Entinen varapääministeri ja avaruusviraston johtaja Dmitri Rogozin sai sirpaleita selkäänsä Ukrainan tekemässä iskussa.

Donetskilaisen Shesh-Besh-hotellin ravintolasali iskun jälkeen.

24.12.2022 16:01

Jo reilun vuosikymmenen Vladimir Putinin luottomiehiin kuulunut Dmitri Rogozin joutuu leikkaukseen Ukrainan keskiviikkona tekemän tykistöiskun seurauksena.

Rogozin kertoi asiasta omalla Telegram-kanavallaan.

Lue lisää: Venäjä teki jouluiskun Hersoniin – Zelenskyi: ”Tämä on tappamista huvin vuoksi”

Rogozin loukkaantui keskiviikkona illalla Donetskin kaupungissa. Rogozin oli Donetskin alueella työmatkalla ja oli viettämässä Shesh-Besh-hotellissa syntymäpäiviään iskun aikana. Rogozin täytti keskiviikkona 59 vuotta.

Hotellin ravintolaan osui kolme 155 mm:n telatykin kranaattia.

Lue lisää: NYT: He olivat vastuussa Butshan murhe­näytelmästä – uhrien puhelimilla soitettiin Ukrainasta Venäjälle

Rogozin kertoo, että leikkauksessa yritetään poistaa 8x6 millimetrin kokoinen metallisirpale, joka osui Rogozinia oikean lapaluun seudulle ja pysähtyi lähelle selkärankaa.

Rogozin kirjoitti vielä, että lääkärit ovat kuitenkin epäileväisiä, pystytäänkö metallisirpale poistamaan.

Iskussa loukkaantunut Rogozin kuljetettiin Donetskista Venäjän puolelle Rostovin kaupunkiin sotilassairaalaan. Välittömän ensiavun jälkeen Rogozin on sotauutissivusto Voennoe Obozrenien mukaan kuljetettu jo Moskovaan odottamaan leikkausta, joka on lääkärien mukaan hyvin ongelmallinen.

Dmitri Rogozin oli pitkään avaruusjärjestö Roskosmosin pääjohtaja mutta siirtyi loppuvuodesta sotilaallisen neuvonantajajärjestön Tsaarin susien johtajaksi.

Iskussa kuoli venäläismedian mukaan kaksi henkilöä ja loukkaantui kuusi. Loukkaantuneiden joukossa oli Rogozinin Tatjana-vaimo, joka sai aivotärähdyksen.

Rogozinin seurassa oli mm. Donetskin nukketasavallan johtaja Vitali Hotsenko. Hotsenkon uskotaan olleen iskun pääkohde.

Rogozin epäilee, että kyseessä oli Ukrainan joukkojen tekemä täsmäisku. Rogozinin mukaan Shesh-Besh-hotellia ei ollut pommitettu kertaakaan kahdeksaan vuoteen eli koko Ukrainan kriisin aikana. Isku tapahtui kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun Hotsenko oli saapunut hotelliin.

–Joku vuoti tiedon, ja vähän ennen iltakahdeksaa tuli useita kovia räjähdyksiä mukaan lukien paikkaan, jossa olin. Tutkimukset paljastavat, kuka iskut teki ja mistä, Rogozin kirjoitti.

Rogozin on ollut jo pitkään tärkeässä roolissa osana Putinin sotakoneistoa. Hän oli vuonna 2011 Putinin varamies Putinin toimiessa pääministerinä. Hänen vastuualueenaan oli tuolloin puolustusteollisuus.

Vuodet 2018–22 Rogozin oli Venäjän avaruusjärjestön Roskosmoksen pääjohtaja. Roskosmos hallinnoi mm. Venäjän maanalaisia ydinohjussiiloja. Rogozinin johtajakaudella Venäjä sai käyttökuntoon mannertenvälisen ballistisen ohjuksen Sarmatin.

Shesh-Besh-hotellikompleksiin osui kaikkiaan kolme 155 mm:n telatykin kranaattia.

Ohjus pystyy kantamaan yli kymmenen ydinkärkeä ja iskemään vihollisiin missä päin maailmaa vain. Sarmatin kantama on tiettävästi 18 000 kilometriä.

Nato on antanut ohjukselle nimen ”Saatana 2”.

Loppuvuodesta Rogozin siirtyi Ukrainassa toimivan venäläisen Tsaarin sudet -nimisen sotilaallisen neuvonantajaryhmän johtajaksi. Tsaarin sudet antaa tieteellistä ja teknistä apua Venäjän sotajoukoille Ukrainan sodassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?