Kiinalaiskaupungissa noin puoli miljoonaa koronavirustartuntaa päivittäin, viranomaisen lausunto sensuroitiin kiinalaismedioista

Keltaisenmeren rannalla sijaitsevassa Qingdaon kiinalaiskaupungissa on päivittäin noin puoli miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoi paikallinen terveysviranomainen perjantaina.

Jimmy/ROPI via ZUMA Press / MVPhotos

24.12.2022 8:12

Viranomaisen lausunto tartuntamääristä sensuroitiin lauantaihin mennessä kiinalaismedioista.

Kaupungin terveysviraston varajohtaja Bo Tao sanoi kiinalaismedian mukaan tartuntamäärien lähenevän huippuaan ja arvioi lukemien kasvavan vielä 10 prosenttia viikonlopun aikana.

Noin 10 miljoonan asukkaan Qingdao sijaitsee Shandongin maakunnassa, jossa Kiinan virallisten lukujen mukaan raportoitiin perjantaina vain 31 koronavirustartuntaa.

Koko maassa perjantaina todettuja tartuntoja raportoitiin hieman yli 4 000.

Kiina on viime aikoina purkanut nopeasti pitkään voimassa olleita koronarajoituksiaan. Rajoitusten purkamista edelsi kiinalaisittain harvinaisia julkisia mielenosoituksia, jotka olivat maan laajimpia vuosikymmeniin.

Tartuntamäärät eri puolilla maata ovat rajoitusten höllentämisen jälkeen nousseet jyrkästi, ja viranomaisten mukaan tartuntojen jäljittäminen on mahdotonta pakollisten testausten päätyttyä.

Kiinalaispropaganda haparoi rajoitusten purkamisen perustelemisessa

Koronarajoitusten höllentämisen myötä Kiinan valtiollinen media on ongelmissa, sillä se ei ole onnistunut johdonmukaisesti perustelemaan rajoitusten purkamista.

Kiinalaispropaganda ylisti pitkään maan nollakoronapolitiikan olevan todiste maata hallitsevan kommunistipuolueen paremmuudesta ja presidentti Xi Jinpingin viisaudesta.

Nyt propagandakoneiston on käännettävä karanteenien, matkustusrajoitusten ja koronasulkujen purkaminen voitoksi, vaikka tartuntamäärät kasvavat kovaa vauhtia.

–  Valtiolliset mediat eivät ole keksineet kertomusta, jolla voisi täysin legitimoida nopeaa ja perusteellista muutosta, arvioi Hongkongin kiinalaisen yliopiston journalistiikan ja viestinnän laitoksen apulaisprofessori Kecheng Fang.

Fangin mukaan epäjohdonmukainen viestintä viittaa siihen, että propagandakoneisto ei välttämättä ole saanut riittävää ohjeistusta kommunistipuolueelta tilanteen kehystämiseksi.

Kiinan presidentti Xi ei ole julkisesti kommentoinut rajoitusten purkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?