CNN kävi Käärmesaarella Ukrainassa – vastassa oli surrealistinen näky

Sodan myötä autioituneelta saarelta löytyi yllättävää elämää.

Tältä Käärmesaarella näytti kesällä.

20.12.2022 18:16

CNN on ensimmäinen media, jonka jäseniä pääsi vierailemaan Ukrainan Käärmesaarella Mustallamerellä.

Saari nousi jo sodan alkuaikoina otsikoihin, kun saarella olleet ukrainalaissotilaat uhmasivat venäläistä sota-alusta ja käskivät sitä ”painumaan v**tuun”.

Venäjä otti saaren nopeasti haltuunsa, mutta menetti sen takaisin Ukrainalle kesäkuussa, kärsien matkalla lukuisia kalustotappioita.

CNN:n väkeä odotti paikan päällä käytännössä autioitunut saari, jonne oli jäänyt jäljelle tuhoutuneita rakennuksia sekä sotakalustoa. Uutistoimisto kuvaa saarta kalliin sotilaskaluston hautausmaaksi.

Saarelta löytyi ainakin neljää erilaista maamiinaa, venäläiset Pantsir- ja Tor-ilma­torjunta­järjestelmät sekä osuman saaneen venäläisen helikopterin raato.

Täysin asuttamaton saari ei kuitenkaan ole. Käärmesaarella avautui toimittajille surrealistinen näky, nimittäin kymmeniä kissoja eleli kaiken rojun keskellä. Kissojen epäillään olevan entisten majakkakissojen jälkeläisiä.

Ukraina on pitänyt saarella pienen ryhmän sotilaitaan tarkkailutehtävissä. Venäjä ei enää iske saarelle yhtä usein kuin ennen. Saarella olevat sotilaat eivät kuitenkaan voi olla yhteydessä perheisiinsä, sillä puhelimen käyttäminen paljastaisi heidän sijaintinsa.

Ukraina sai saaren takaisin haltuunsa kesäkuun viimeisenä päivänä, kun Venäjän joukot vetäytyivät saarelta. Tätä ennen Ukraina teki laajamittaisia ohjusiskuja saarelle. Voitto oli Ukrainalle merkittävä, minkä huomioi myös maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

– Käärmesaari on strateginen piste, ja se muuttaa merkittävästi Mustanmeren tilannetta. Se ei vielä takaa turvallisuutta. Se ei myöskään takaa sitä, että vihollinen ei palaisi, mutta se rajoittaa miehittäjien toimintaa merkittävästi, hän sanoi kesällä venäläisten poistuttua saarelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?