97-vuotias nainen tuomittiin osallisuudesta natsien sotarikoksiin – pakeni aiemmin oikeutta taksilla

Nainen oli työskennellyt vuosina 1943–1945 keskitysleirin sihteerinä.

20.12.2022 12:03

Saksalainen tuomioistuin totesi 97-vuotiaan naisen olevan osallinen yli 10 000 ihmisen murhaan natsien keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana, BBC uutisoi.

Irmgard Furchner sai kahden vuoden ehdollisen rangaistuksen. Hänet tuomittiin nuoria koskevan lain nojalla, sillä hän oli rikoksiin syyllistyessään ollut teini-ikäinen.

Furchner työskenteli vuosina 1943–1945 Stutthofin keskitysleirillä sihteerinä. Vaikka Furchner oli siviilityöntekijä, tuomarin mukaan hän oli kuitenkin ollut täysin tietoinen siitä, mitä leirillä tapahtui.

Aiempien lehtitietojen mukaan Furchner oli kirjoittanut puhtaaksi teloitusmääräyksiä, jotka oli sanellut keskitysleirin komentaja Paul-Werner Hoppe. Hoppe tuomittiin osallisuudesta murhaan vuonna 1955. Pari vuotta myöhemmin hänet tuomittiin uudestaan siten, että hänen rangaistuksensa pituudeksi säädettiin yhdeksän kuukautta. Hoppe vapautui vuonna 1966 ja kuoli vuonna 1974.

Stutthofissa, joka sijaitsi lähellä nykypäivän Gdanskia Puolassa, kuoli noin 65 000 ihmistä järkyttävissä oloissa. Kuolleet olivat muun muassa juutalaisia, ei-juutalaisia puolalaisia ja neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Furchnerin oikeudenkäyntiä lykättiin syyskuussa 2021, kun hän lähti taksilla pakoon vanhainkodista. Hänet löydettiin useamman tunnin jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?