Trump reagoi Capitol-komitean suositukseen rikossyytteiden nostamisesta ex-presidenttiä vastaan: ”Valesyytteitä”

Edustajainhuoneen komitea suosittelee Trumpille syytteitä muun muassa kapinan lietsomisesta ja juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan.

Donald Trump pyrkii presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Kongressin tutkintakomitea suosittelee oikeusministeriölle syytteiden nostamista entistä presidenttiä vastaan.

20.12.2022 4:18

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump syyttää edustajainhuoneen komiteaa siitä, että he ovat suositelleet häntä vastaan nostettavan ”valesyytteitä”.

Komitea suosittelee, että Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyytteitä vuoden 2021 tammikuun kongressitalon hyökkäyksen vuoksi.

Trumpin mukaan tämä on osa yritystä estää hänen asettumisensa ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa. Trump syytti myös komitean olevan erittäin puolueellinen.

Trump väittää, että komitean esittämät syytteet on jo käyty läpi häntä vastaan nostetun virkasyytteen käsittelemisen yhteydessä.

–  Tämä koko touhu minun syyttämisekseni on aivan kuten virkasyyte oli -- yksipuolinen pyrkimys syrjäyttää minut ja republikaanipuolue, Trump sanoi omassa Truth Social -sosiaalisen median alustallaan julkaistussa päivityksessä.

Trump viittasi tuoreessa päivityksessään järjestyksessään toiseen presidenttikautensa aikana nostettuun virkasyytteeseen sanoin "virkasyytehuijaus numero kaksi". Hän kuvaili myös voittaneensa virkasyytteensä uskottavasti. Virkasyyte kaatui senaatissa.

Kongressitalon hyökkäystä tutkiva edustajainhuoneen komitea on suositellut rikossyytteiden nostamista Trumpia vastaan kapinan lietsomisesta, virallisten tutkimusten vastustamisesta, juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja valheellisten lausumien antamisesta.

Suositus ei tarkoita sitä, että syytteet välttämättä nostettaisiin, sillä lopullisen päätöksen tekee oikeusministeriö.

Komitean kuulemisissa käsiteltiin muun muassa Trumpin painostusyrityksiä vaa’ankieliosavaltioiden viranomaisia kohtaan.

Kieltäytyi lähettämästä viestiä väkivallattomuudesta

Komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney sanoi jo avauspuheenvuorossaan, että Trump on sopimaton mihinkään virkaan. Cheneyn mukaan syynä on Trumpin haluttomuus puuttua välittömästi kongressitalon hyökkäykseen.

–  Kukaan, joka käyttäytyy tuolla tavalla tuollaisella hetkellä, ei voi koskaan enää palvella kansakuntaamme missään määräävässä asemassa. Hän on sopimaton mihinkään virkaan, Cheney sanoi.

Komitean mukaan Trumpin avustajat pyysivät häntä useita kertoja lähettämään kannattajilleen viestin, jossa hän olisi suositellut heille rauhanomaisia mielenosoituksia ja väkivallan välttämistä, mutta Trump kieltäytyi, kertoi uutiskanava CNN.

Trumpin viestintätiimin silloisen johtajan Hope Hicksin ja Valkoisen talon apulaislehdistöpäällikön Hogan Gidleyn tekstiviesteistä käy selville, että Gidley lähetti Hicksille viestin kehottaen Hicksiä "todellakin suosittelemaan väkivallattomuutta korostavan viestin lähettämistä".

Hicks vastasi jo tehneensä näin useita kertoja, mutta Trump oli aina kieltäytynyt.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressitaloon viime vuoden loppiaisena. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Nujertaminen, painostus ja imartelu

Raportin yhteenveto kuvaa CNN:n mukaan yksityiskohtaisesti, miten Trump yritti nujertaa, painostaa ja imarrella kaikkia, jotka eivät olleet halukkaita auttamaan häntä vaalitappion kieltämisessä, vaikka hän tiesi koko ajan, että monet näistä suunnitelmista olivat laittomia.

Trump painosti muun muassa avainosavaltioiden vaaliviranomaisia, korkea-arvoisia oikeusministeriön johtajia ja osavaltioiden päättäjiä. Raportin mukaan on täysin mahdollista, että ex-presidentti yritti vaikuttaa myös komitean todistajiin.

Raportin mukaan Trump turvautui toistuvasti valheisiin ja petokseen saadakseen vaalituloksen pyörrettyä. Nämä valheet saivat hänen kannattajansa hyökkäämään kongressitaloon.

Raporttia varten on tehty toista tuhatta haastattelua sekä kerätty sähköposteja, tekstiviestejä ja puhelinnauhoituksia. Komitean työ on kestänyt puolitoista vuotta. Sen raportti julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?