Korkein oikeus jäädytti Bidenin hallinnon yrityksen päästä eroon Trumpin rajasääntelystä

Korkein oikeus uskoi paperittomien siirtolaisten määrän kasvavan roimasti, jos sääntelystä luovutaan.

Venezuelalainen mies ylitti laittomasti Meksikon ja Yhdysvaltain rajan El Pasossa Texasissa.

20.12.2022 1:53

Yhdysvaltain korkein oikeus jäädytti maanantaina paikallista aikaa nykyhallinnon aikeet luopua presidentti Donald Trumpin aikana käyttöönotetusta sääntelystä, jonka myötä siirtolaisia on estetty saapumasta maahan maan etelärajalla koronaturvallisuuteen vedoten.

Säännön soveltamisen oli tarkoitus loppua keskiviikkona. Korkein oikeus pysäytti tämän, koska pelkää löysennyksen tuovan maahan suuren määrän paperittomia siirtolaisia. Säännön varjolla on estetty miljoonien siirtolaisten pääsy maahan.

Korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts jäädytti hallinnon suunnitelmat sen jälkeen, kun 20 eri osavaltiota allekirjoittivat vetoomuksen asiasta. Osavaltiot sanoivat, etteivät ne pystyisi tuottamaan tarpeeksi palveluja siirtolaisten suurelle määrälle, joka säännön noudattamisen lopettamisesta seuraisi.

Vetoomuksessa viitattiin Yhdysvaltain turvallisuusviraston ennusteeseen, jonka mukaan siirtolaisten rajanylitykset voisivat kolminkertaistua 18 000 ihmiseen päivässä. Siirtolaisista suurin osa hakee turvapaikkaa.

–  Soveltamisesta luopuminen nostaisi merkittävästi siirtolaisten määrää, mikä väistämättä nostaisi osavaltioiden lainvalvonta-, koulutus- ja terveyskuluja, vetoomuksessa perusteltiin.

CNN:n mukaan Roberts antoi ymmärtää päätöksessään, että oikeus toivoo asiaan saatavan ratkaisun nopeasti. Se on pyytänyt Bidenin hallinnolta vastausta republikaanijohtoisten osavaltioiden valitukseen tiistai-iltapäivään mennessä.

Määräaikainen jäädytys ei ole siis vielä lopullinen ratkaisu tilanteeseen vaan on edelleen mahdollista, että sääntö poistuu käytöstä tällä viikolla.

Vaihtoehtoisesti korkein oikeus voi päättää, että säännön soveltamista jatketaan sillä aikaa, kun se tarkastelee tilannetta laajemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?