Voisiko Ukraina toteuttaa lennokki-iskun Kremliin? Tutkija arvioi

Isku Moskovan ytimeen olisi valtava shokki julmaa hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle, jonka väestö ei halua kuullakaan Ukrainan kärsimyksistä. Pelon siemen on kylvetty, sillä Ukrainalla saattaa olla kyky kaukoiskuun.

15.12.2022 12:32

Ukraina iski viime viikolla kolmeen Venäjällä sijaitsevaan lentotukikohtaan. Se osoitti järeillä pommilennokeilla toteutetuilla manöövereillään löytäneensä keinot hyökätä satojen kilometrien päähän äiti-Venäjän maaperälle.

Yksi kohteista oli Djagilevon lentotukikohta Rjazanissa, joka sijaitsee noin 150 kilometriä Moskovasta kaakkoon.

– Iskujen ensisijainen efekti on se, että kukaan (Venäjällä) ei ole enää suojassa. Ukraina kykenee tähän, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoi ISTV:n Ukraina-studiossa.

– Tässä vaiheessa niiden psykologinen ja poliittinen vaikutus on paljon suurempi kuin sotilaallinen.

  • Artikkelin videolla Venäjä-tutkija Jussi Lassila ISTV:n studiohaastattelussa.

Moskovan Punaisen torin länsilaidalla sijaitsevassa Spasskaja-tornissa (oik.) on Kremlin tärkeimpiin hallintokeskuksiin johtava portti.

Vaikka Ukrainan pommilennokit yltäisivätkin Moskovan Punaiselle torille ja sen laidalla olevan Kremlin hallintopalatseihin saakka, Lassilan mielestä Ukrainan ei kannata ottaa niin suurta poliittista riskiä.

Hän korostaa Ukrainan keskittäneen aiemmat Venäjälle yltäneet iskunsa sotilaalliseen infrastruktuuriin.

– On ymmärrettävää, että Ukrainalla on kaikki perusteet iskeä Venäjän sotilaallisiin huoltokeskuksiin, vaikka ne olisivat kuinka syvällä Venäjän maaperällä.

– Punainen tori ei tällainen ole.

– Olisi hölmöä vaihtaa tätä linjaa, koska sen vaikutukset olisivat päinvastaisia, Lassila toteaa.

Kuva Tu-143-lennokin laukaisusta. Ukrainan tiedetään operoineen sodan aikana tällaisilla lennokeilla.

Venäjä-Tutkijan mukaan Punaisen torin kaltaiseen siviilikohteeseen iskemisen seuraukset voisivat olla kaikkea muuta kuin Ukrainan toivomia.

Se saattaisi synnyttää Venäjällä sotahurmosta, josta tällä haavaa ei ole näkyvissä mitään merkkejä.

Voisivatko läntiset tukijat hermostua, jos Ukraina iskisi Moskovaan?

– Varmasti tätä on vihjattu, Lassila muotoilee.

Lassila korostaa Ukrainan osoittautuneen Venäjää taidokkaammaksi psykologisessa sodassa ja ennen kaikkea informaatiosodassa.

– Olisi hölmöä tehdä tällainen siviilikohteeseen tapahtuva, puhtaasti näytösluonteinen isku sillä ajatuksella, että ”kykenemme tähän”. Luulen, että se kääntyisi tarkoitustaan vastaan.

Eli vaikka Venäjä murjoo Kiovan hallintorakennuksia, Lassila ei usko ukrainalaisten toteuttavan kostoiskua Kremliin – ainakaan sodan tässä vaiheessa.

Ukraina iski viime viikolla kolmeen lentotukikohtaan Venäjällä. Kursk sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä Ukrainasta. Saratov ja Rjazan ovat suunnilleen yhtä kaukana Ukrainan rajoilta kuin Moskova.

Riittääkö tietoisuus ukrainalaisten tällaisesta kyvystä aiheuttamaan kylmiä väreitä Venäjällä?

– Kyllä, ehdottomasti. Ja sitä sillä varmasti haetaan. Ajatus siitä, että sota rajoittuu Ukrainaan tai sen raja-alueille, ei pidä paikkaansa. Sitä kautta hermostuneisuutta halutaan lisätä.

Ukraina on iskenyt sodan aikana eri tavoin Venäjän maaperälle tai Venäjän valtaamille Ukrainan alueille. Uutisia on kiirinyt mm. Krimin lentoasemaiskusta, Belgorodin sotilashuollon tuhoista, Melitopolin huoltoreittien sekä sikäläisen Wagner-palkka-armeijan majoitustilojen pommituksista.

Lue lisää: Iskikö Ukraina uusilla ”ihme­droneilla” Venäjän ydin­ase­tuki­kohtiin?

Tuoreimmat iskut Ukraina toteutti viime viikolla kolmeen Venäjän lentotukikohtaan. Kursk sijaitsee vajaan sadan kilometrin päässä Ukrainan rajasta, mutta Saratov ja Rjazan sijaitsevat noin 500 kilometrin etäisyydessä – kuten Moskovakin.

Tupolev Tu-141 kuvattuna näyttelyssä.

Lentotukikohtien iskujen tekotavasta ei ole täyttä varmuutta. Ukrainan on onnistunut kehitellä uusi kaukovaikutteinen pommittajalennokki tai sitten se on onnistunut muokkaamaan sellaisen vanhasta neuvostoaikaisesta järeästä tiedustelulennokista.

Lue lisää: Millaisin asein Ukraina iski Venäjän tukikohtiin? Tällaiset ovat keskeiset vaihtoehdot

Se voi olla neuvostovalmisteinen tiedustelukäyttöön tarkoitettu Tupolev Tu-141 -lennokki, jonka perusmallin toimintasäde oli 900 kilometriä.

Venäjän, saati Moskovan, ilmapuolustuksen tämänhetkinen tila on arvoitus.

Selvää kuitenkin on, että Ukrainan lennokkipommittajat onnistuivat tunkeutumaan kolmen venäläisen lentotukikohdan ilmatilaan. Niiden kiitoradoilla oli mm. erittäin arvokkaita Tu-95- ja Tu-22M-kaukopommittajia.

Yllä olevalla videolla Jussi Lassilan studiohaastattelu kokonaisuudessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?