Kommentti: Kiinan korona­rajoituksissa ei ole kyse vain ihmisoikeuksista – vaara vaanii jälleen koko maailmaa

Kello tikittää meillä kaikilla kunnes Kiina saa koronaongelmansa ratkaistua, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Koronarajoituksia vastustava mielenosoitus Shanghaissa. Kovan kurin Kiinassa järjestetyt protestit ovat saaneet suurta huomiota maailmalla.

1.12.2022 17:22

Hyvä tarkoitus voi tuottaa huonomman lopputuloksen kuin pahantahtoinen juonittelu.

Ei ole syytä epäillä, että Kiinan johto ei olisi pyrkinyt suojelemaan koronapandemian aikana kansalaistensa terveyttä ja elämää. Se on tehnyt tämän kovien, yksilönvapauksia rikkovien rajoitusten kautta. Aluksi toimintamalli kuitenkin vaikutti menestyksekkäältä. Kuolleita on yhä mitätön määrä Eurooppaan verrattuna.

Nyt menestys ja epäonnistuminen ovat kääntymässä päälaelleen. Se ei ole vain Kiinan huoli.

Rajoitusten jatkaminen haittaa Kiinan taloutta ja sitä kautta maailman taloutta. Mutta niiden nopea poisto voisi johtaa kulkutaudin hallitsemattomaan leviämiseen, joka ulottuisi myös Kiinan ulkopuolelle. Suo siellä, vetelä täällä.

Guardianiin kirjoittanut Edinburghin yliopiston kansanterveystieteen professori Devi Sridhar tiivistää asian näin: ”Kiinan luhistava covid-aalto ei horjuttaisi vain maailmantaloutta. Se voisi luoda virusvariantteja, jotka aiheuttaisivat takaiskun kaikkialla.”

Kiinassa on lähes puolitoista miljardia ihmistä. Tehokas rokotuskattavuus on alhainen ja taudin sairastuneita väkilukuun suhteutettuna vähän, vaikka virus lähti liikkeelle juuri Kiinan Wuhanista kolme vuotta sitten. Näin valtavan ihmisjoukon altistuminen virukselle äkkiä synnyttäisi vääjäämättä virusvariantteja, joihin myös kehittyneet läntiset rokotteet aluksi tehoaisivat huonosti. Riski tuskin kasvaisi sellaiseksi kuin pandemian alussa, mutta voisi kasvaa merkittävästi.

Tämä voisi johtaa uuteen rajoitusten kierteeseen kautta maailman. Kun pandemia alkoi maailma oli suhteellisen rauhallinen ja talouskehitys kohtuullista. Nyt Euroopassa käydään suursotaa ja taantuma sekä inflaatio uhkaavat yhtä aikaa. Sulkuihin ei nyt olisi varaa.

Ongelma ei ole vain Kiinan.

Etelä-Koreassa järjestetyssä tukimielenosoituksessa tuettiin vapautta vaativia kiinalaisia.

Rajoitusten purkamiseen Kiinassa on paineita. Maan väkilukuun suhteutettuna pienet mielenosoitukset ovat saaneet maailmanlaajuista huomiota varsinkin, kun joissain niistä on uskallettu esittää myös presidentti Xi Jinpingin ja kommunistipuolueen vastaisia iskulauseita.

Maailmalla on järjestetty tukimielenosoituksia. Kiinassa rajoitetaan sananvapautta eikä ihmisoikeuksista piitata. Niitä vaativia on syytä tukea aina.

Koska Kiinaan on päässyt tarttuvampia virusmuunnoksia, rajoitusten teho on aikaisempaa pienempi. Voidaan kysyä vahingoittavatko ne enemmän maan taloutta kuin suojaavat sitä.

Silti rajoitusten nopea poisto olisi Xille uhkapeliä koko maailman kustannuksella.

Kiinaa on luottanut valtaviin pakollisiin testiohjelmiin.

Kiina on kehittänyt omia rokotteitaan vanhemmalla tekniikalla kuin länsimaissa nyt käytetty. Niitä ei pidetä tyystin tehottomina, mutta ei yhtä suojaavina kuin länsirokotteita. Taudin vaikutuksille alttiimmassa vanhemmassa väestöstä on rokotuspelkoja.

Professori Sridharin mukaan Kiina on yrittänyt ostaa uutta tekniikkaa amerikkalaiselta Moderna-yhtiöltä. Kauppa kaatui siihen, että yhtiö olisi mieluummin myynyt omaa rokotettaan suoraan Kiinan valtaville markkinoille. Kiinan omat yritykset uuden tekniikan kehittämiseksi vievät aikaa.

Ainoa turvallinen keino rajoitusten poistamiseksi olisi laaja ja tehokas rokotuskampanja modernilla rokotteella. Ihannetapauksessakin sen toteuttaminen vie kuukausia, jopa vuosia.

Ennen sitä kello tikittää koko maailmalle.

Pandemia-ajan pahimpien hetkien toivotaan jäävän Suomessa pian vain muistoihin. Uhka ei kuitenkaan ole kokonaan väistynyt.

Kiinan ongelmat ovat tuttuja. Aivan samojen kanssa Euroopassa ja Suomessakin on pähkäilty koko pandemian ajan. Asian vaikeusastetta nostaa se, että tilanteiden muuttuessa oikeat ratkaisut vaihtuvat.

Pandemian alussa Ruotsi vältti kovia rajoituksia, mikä johti tuolloin suureen ihmishenkien menetykseen. Suomessa niitä aluksi estettiin tiukoilla suluilla, mutta ne eivät lopulta estäneet tautiaaltojen toistumista ja uusien virusmuunnosten tuloa.

Vaikka pahimmasta ahdingosta päästiin yli, riskiryhmien täytyy yhä varoa. Asiantuntijat kiistelevät siitä, mikä on tästä edes oikea tapa toimia rokotusten kanssa. Erimielisillä on omat asiaperusteensa.

Xi ei edelleenkään ole ongelmiensa kanssa yksin. Meidän pulmiimme verrattuna hänellä on kuitenkin pirunnyrkki ratkaistavanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?