Näin ”Suomen-syöjätär” Maria Zaharova on uhkaillut Suomea – muuttuiko keskiviikkona ääni kellossa?

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja jo liki vuoden varoittanut ”vakavista seurauksista”, kun Suomi liittyy Natoon.

1.12.2022 6:30

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova otti keskiviikkona jälleen kantaa Ruotsin ja Suomen Nato-hakemuksiin. Zaharovan mukaan Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon voi kiihdyttää militarisointia arktisella alueella. Zaharovan mukaan maiden liittyminen Natoon voi tarkoittaa myös ”jännitteiden merkittävää lisääntymistä” alueella.

Zaharova huomautti, että jos Ruotsista ja Suomesta tulee Nato-jäseniä, on Venäjä ainoa Naton ulkopuolinen edustaja Arktisessa neuvostossa.

Zaharova kuitenkin totesi, ettei Arktinen neuvosto käsittele sotilaallisia turvallisuusasioita eikä sitä siksi pidä yhdistää Ruotsin ja Suomen Nato-pyrkimyksiin.

Zaharovan tämänkertaisia puheita ei kuitenkaan pidetty enää niin jyrkkinä kuin ”Suomen-syöjättäreksi” leimatulta Zaharovalta on aiemmin totuttu kuulemaan.

Zaharova varoitti jo liki vuosi sitten Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimysten seurauksista.

– On täysin selvää, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon… johtaisi vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin, jotka vaatisivat Venäjältä asianmukaisia vastatoimia, Zaharova sanoi jouluaattona 2021.

Suomi ja Ruotsi päätyivät jättämään Nato-hakemukset vasta keväällä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Lue lisää: ”Venäjän retoriikka on selkeästi muuttunut” – näin ulko­politiikan konkarit kommentoivat Kremlin tiedottajan Suomelle esittämää varoitusta

Sitä ennen Venäjä toisti Zaharovan suulla kuitenkin useaan otteeseen saman varoituksen.

– Suomen ja Ruotsin ei pitäisi perustaa turvallisuuttaan siihen, että ne vahingoittavat muiden maiden turvallisuutta, Zaharova sanoi helmikuussa pian Ukrainan sodan alettua.

– On selvää, että Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon, joka on, kuten hyvin ymmärrätte, ensisijaisesti sotilasblokki, olisi merkittäviä sotilaallis-poliittisia seurauksia, jotka vaatisivat maamme vasta-askelia.

Lue lisää: Asiantuntija kehottaa ottamaan Zaharovan Suomi-kommentit vakavasti: ”Venäjä on julistanut sodan yhdelle maalle ”

Jo huhtikuussa Zaharova palasi taas asiaan. Zaharova kertoi, että Venäjä on varoittanut Ruotsia ja Suomea sekä julkisesti että kahdenvälisiä kanavia pitkin.

– Annoimme kaikki varoituksemme sekä julkisesti että kahdenvälisiä kanavia pitkin. He tietävät tämän, joten mitään yllätyksiä ei ole tulossa. Kerroimme heille kaikesta, mihin se johtaa, Zaharova jatkoi.

Lue lisää: Venäjän puheet ovat koventuneet entisestään – asiantuntija kertoo, mistä ”hermo­pelissä” on kyse

Toukokuussa Suomen jätettyä Nato-hakemuksensa oli Zaharovan viesti jopa jyrkempi.

Zaharova varoitti, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaallinen ja yllätys.

– Maamme ryhtyy vastatoimiin, joihin kuuluvat sotilaallis-tekniset näkökohdat. Ne riippuvat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden konkreettisista ehdoista. Luvassa on vähemmän puhetta ja enemmän konkreettisia reaktioita, Zaharova sanoi.

Lue lisää: Venäjän ulkoministeriön Maria Zaharova irvailee Suomen itärajan aidalle: ”Suosittelen tehdasta...”

Lokakuussa Zaharova reagoi puheisiin Turussa sijaitsevan Venäjän federaation pääkonsulaatin mahdollisesta lakkauttamisesta.

Zaharova sivalsi Venäjän vastaavan heti, jos Turun pääkonsulaatti päädyttäisiin lakkauttamaan.

– Suomella ei sen suhteen pitäisi olla mitään harhakuvitelmia, Zaharova sanoi.

– Helsingin pitäisi olla tietoinen, että sellaisen aloitteen toteuttaminen johtaa nopeaan vastaukseen Venäjän puolelta, hän painotti.

Lue lisää: Maria Zaharova on uhkaillut toistuvasti Suomea – millainen on nainen Venäjän kärkkäiden lausuntojen takana?

46-VUOTIAS Zaharova on käytännössä koko tiedottajan uransa ajan tunnettu kärkkäästä tyylistään. Sille on tutkijan mukaan myös syynsä.

– Zaharova on sitä hyödyllisempi Putinille, mitä enemmän hänen puheisiinsa kiinnitetään lännessä huomiota, huomautti vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista IS:lle toukokuussa.

– Siihen ansaan ei kannata langeta. Vasta kun yllätykset alkavat tulla Putinin suusta, niin sitten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?