Lehtiväite: Venäläinen palkka-armeija Wagner värvää rikollisia Afrikasta sotimaan Ukrainaan

Wagner Group on jo pitkään toiminut useissa Afrikan maissa. Nyt The Daily Beastin lähteiden mukaan se värvää Keski-Afrikan tasavallassa rikollisia sotilaiksi muun muassa Ukrainaan.

Palkka-armeija Wagneria johtava Jevgeni Prigožin (oik.) on läheinen presidentti Putinin kanssa.

30.11.2022 1:34

Venäjän pahamainen palkka-armeija Wagner toimii Ukrainan lisäksi myös Afrikassa. Armeijan on kerrottu tukeneen vallankaappauksia ja diktaattoreja, ja se toimii raporttien mukaan ainakin Malissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Yhdysvaltalainen The Daily Beast -sivusto väittää nyt, että Wagner värvää Keski-Afrikan tasavallassa rikollisia sotilaiksi sekä Ukrainaan että Afrikkaan.

Lehden haastattelemien paikallisten lähteiden mukaan Wagnerin Keski-Afrikan tasavallassa toimiva yksikkö on rekrytoinut poliisin ja armeijan vankiloissa vakavista rikoksista tuomittuja rikollisia riveihinsä.

The Daily Beastin viranomaislähteiden mukaan monet värvätyistä ovat kapinallisryhmiin kuuluvia vaarallisia rikollisia, jotka armeija on luokitellut terroristeiksi. Heitä syytetään raaoista väkivaltarikoksista, kuten siviilien raiskauksista ja murhista.

Keski-Afrikan tasavallan armeijassa työskentelevä lähde väittää, että Wagner tekee maassa mitä haluaa.

– Lokakuusta saakka he ovat kävelleet armeijan ja poliisin vankiselleihin ja vapauttaneet kapinallisia, mukaan lukien heitä, jotka hyökkäsivät Bokolobon kylään toukokuussa ja raiskasivat naisia ja tyttöjä, armeijan päämajassa työskentelevä virkamies väittää Daily Beastille.

– Kukaan ei voi pysäyttää heitä, sillä hallinto on antanut heille vallan toimia miten he haluavat.

Toisen armeijalähteen mukaan Wagner lähettää vapauttamansa vangit taistelemaan riveissään ulkomailla.

– He sanoivat, että he tarvitsivat kiireellisesti miehiä Maliin ja Ukrainaan, armeijan virkamies väittää Daily Beastille.

Lehti kertoo, että Keski-Afrikan tasavallasta värvättyjä ja Ukrainaan lähetettyjä kutsutaan ”mustiksi venäläisiksi” ja heille maksetaan tuntuva korvaus siitä, että he liittyvät Wagnerin riveihin.

BBC uutisoi viime toukokuussa, että Venäjän palkkasotilaita syytetään Keski-Afrikan tasavallassa siviilien tappamisesta ja kiduttamisesta. Tuolloin Keski-Afrikan tasavallan hallitus kiisti palkanneensa Wagnerin sotilaita taistelemaan maan kapinallisia vastaan. BBC:n mukaa YK on syyttänyt Venäjän palkkasotilaita ihmisoikeuksien rikkomisesta Keski-Afrikan tasavallassa.

Lue lisää: Palkka-armeija Wagner julkaisi raa’an teloitusvideon ex-taistelijastaan – perhe järkyttyi

Wagner ja palkka-armeijaa johtava, ”Putinin kokkina” tunnettu Jevgeni Prigožin ovat olleet runsaasti esillä Ukrainan sodan myötä. Armeijan toiminta on tuomittu laajasti maailmalla, ja Bloombergin mukaan Yhdysvallat harkitsee Wagnerin luokittelemista ulkomaiseksi terroristijärjestöksi.

Bloombergin haastattelemat nimettömät lähteet kertovat, että presidentti Joe Bidenin hallinto pohtii parhaillaan, tulisiko Wagner Group luokitella jatkossa terroristijärjestöksi. Päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole Bloombergin mukaan vielä tehty.

Mikäli Wagner luokiteltaisiin terroristijärjestöksi, mahdollistaisi se Yhdysvalloille syytteiden nostamisen ryhmää ja sen jäseniä kohtaan. Lisäksi Yhdysvallat voisi puuttua Wagnerin toimintaa eri puolilla maailmaa.

Yhdysvaltojen hallinnon edustaja kieltäytyi kommentoimasta väitteitä Bloombergille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?