Stoltenberg: Ei ole pysyvää rauhaa, jos hyökkääjä voittaa

Suomi osallistuu Naton ulko­ministeri­kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailija­jäsenenä.

Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

29.11.2022 9:15 | Päivitetty 29.11.2022 12:36

Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäseninä. Ulkoministerit kokoontuvat Romanian pääkaupungissa Bukarestissa. Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi eilen, että hänen on määrä keskustella Bukarestissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista maiden ulkoministerien kanssa. Ulkoministerit pitävät Cavusoglun mukaan tänään kolmenkeskisen tapaamisen.

Jäsenyydet ovat yhä ratifioimatta Turkilta ja Unkarilta.

Lue lisää: Turkki: Nato-prosessista keskustellaan Suomen ja Ruotsin ulkoministerien kanssa tiistaina – ”Meillä on enemmän ongelmia Ruotsin suhteen”

Ei voi olla pysyvää rauhaa, jos hyökkääjä voittaa.

Näin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili avajaispuheenvuorossaan Bukarestissa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Stoltenberg totesi, että sodat päättyvät rauhaan, mutta neuvottelupöydän tapahtumat liittyvät suoraan tapahtumiin taistelukentillä. Stoltenberg piti tärkeänä, että brutaaleilla hyökkäyksillä ei saavuteta haluttuja tavoitteita.

Hän myös toisti näkemyksensä siitä, että Nato pysyy Ukrainan tukena niin kauan kuin tarvitsee.

Niin ikään hän kertasi, kuinka Nato on lisännyt läsnäoloaan liittokunnan itäisissä osissa. Hän kuitenkin myös arvioi, että Nato ei ole eikä ole koskaan ollut uhka Venäjälle.

Kaksipäiväisen Naton ulkoministerien kokouksen teemoja ovat lyhyen ja pitkän ajan tuki Ukrainalle, Venäjän lähialueet ja Kiina.

Stoltenberg toi avauspuheessaan esille, kuinka energiariippuvuus osoittaa myös sen, miksi myös Kiina-riippuvuudesta tulee kantaa huolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?