1-vuotias Melissa katosi jäljettömiin yli 50 vuotta sitten – syys­kuussa tapahtui yllätys­käänne

Naisen perhe löysi hänet ilman poliisin apua.

Texasista 1970-luvulla kadonnut Melissa Highsmith on löytynyt.

29.11.2022 10:51 | Päivitetty 29.11.2022 13:39

Texasin osavaltiosta vauvana kidnapatun yhdysvaltalaisnaisen perhe löysi hänet yli 50 vuotta katoamisensa jälkeen.

Melissa Highsmith kidnapattiin vuonna 1971 Fort Worthin kaupungissa. Guardianin mukaan yksin Highsmithia kasvattanut äiti Alta Apantenco etsi lastenvahtia vauvalleen siksi aikaa, kun hän oli töissä. Hän palkkasi työtä kohtaan kiinnostusta ilmaisseen naisen koskaan tapaamatta tätä.

Apantencon sen aikainen huonetoveri luovutti yksivuotiaan tytön lapsenvahdille, joka oletettavasti kidnappasi Melissan, eikä koskaan palauttanut häntä.

Melissa ilmoitettiin kadonneeksi poliisille, eikä perhe unohtanut häntä 50 vuoden aikana. Hänelle järjestettiin syntymäpäiväjuhlat joka marraskuu, ja hiljattain hänen löytämisekseen perustettiin myös oma Facebook-sivu.

Perheen sinnikkyys kannatti. Syyskuussa he saivat nimettömän vinkin, jonka mukaan Melissa Highsmith asuisi Charlestonissa Etelä-Carolinassa, yli 1 700 kilometrin päässä lapsuudenkodistaan.

Naisen henkilöllisyyden varmistamiseksi käytettiin DNA-testiä, syntymämerkkiä sekä syntymäpäivää.

Viime lauantaina Melissa tapasi vihdoin koko perheensä Fort Worthissa. Paikalla olivat hänen äitinsä, isänsä sekä kaksi hänen neljästä sisaruksestaan.

Melissan sisko Sharon Highsmith kertoi perheen laatimassa tiedotteessa, että viranomaisista ei ollut kadonneen Melissan löytämisessä juurikaan hyötyä. Sen sijaan perhe joutui itse tekemään etsintätyön. He kertovat konsultoineensa tutkijoita sekä esimerkiksi yhtä amatöörisukututkijaa.

– Perheemme on kärsinyt, koska viranomaiset ovat hoitaneet tätä tapausta huonosti. Nyt haluamme vain oppia tuntemaan Melissan, toivottaa hänet tervetulleeksi perheeseemme ja kuroa umpeen 50 vuotta menetettyä aikaa, Sharon Highsmith sanoi tiedotteessa.

Melissan löytyminen oli erityisen suuri helpotus hänen äidilleen. Sen lisäksi, että äiti on kokenut syvää syyllisyyttä lapsensa katoamisesta, hänen on julkisuudessa spekuloitu jopa tappaneen lapsensa ja salanneen tapahtuneen.

Sharon Highsmith korostaa tiedotteessa, ettei äiti voinut lapsenvahtia etsiessään ottaa sitä riskiä, että olisi saanut potkut.

– Hän luotti ihmiseen, joka oli sanonut pitävänsä huolta hänen lapsestaan. Olen kiitollinen, että äitimme maine on puhdistettu, Sharon Highsmith totesi.

CBS Newsin paikallinen uutiskanava haastatteli Highsmithien yhdistynyttä perhettä ja kertoo lisää siitä, kuinka Melissa reagoi tilanteeseen. Nainen kuvaili olevansa tunteiden vallassa.

– Mutta samaan aikaan se on maailman paras tunne.

Uutiskamerat poimivat Melissan katsomassa kuvia itsestään pienenä vauvana. Hän ei ollut ennen nähnyt kuvia varhaislapsuudestaan.

– On kiva nähdä, miltä näytin vauvana.

Melissa ei tiennyt, että hänen oikea perheensä etsi häntä. Kaiken lisäksi hän asui suurimman osan elämästään Fort Worthissa lähellä perhettä, jolta hänet vuosikymmeniä sitten vietiin.

Hän ei aluksi uskonut isäänsä, joka sai häneen yhteyden Facebookin kautta.

– Kysyin henkilöltä, joka kasvatti minut: ”Onko jotain, mitä sinun pitäisi kertoa minulle?”. Ja sain vahvistuksen, että hän tiesi minun olevan Melissa-vauva, hän sanoi.

Tämän jälkeen Melissa suostui DNA-testiin, joka varmisti hänen todelliset sukujuurensa.

Melissa on elänyt käytännössä koko elämänsä nimellä Melanie Walden. CBS Newsin mukaan hän aikoo kuitenkin vaihtaa nimensä takaisin Melissaksi.

Juttua päivitetty kello 13.38 tiedoilla siitä, miten kidnapattu Melissa reagoi saatuaan tiedon taustastaan vuosikymmenien jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?