The Economist: Krimin valtaus­yrityksestä tulisi verinen

Krimin niemimaan tai Donbasin alueen takaisinvaltaus venäläismiehittäjiltä olisi verinen ja vaikea tehtävä, varoittavat asiantuntijat The Economist -lehden mukaan.

Venäjän panssariajoneuvot vyöryivät Krimille maaliskuussa 2014.

28.11.2022 23:22

Yksi Ukrainan keskeisimmistä vaatimuksista rauhanehdoille on Venäjän vetäytyminen kaikilta valtaamiltaan alueilta, mukaan lukien vuodesta 2014 miehitettyinä olleilta Krimiltä ja Donbasista.

Lännessä kuitenkin pelätään, että sotilaallinen yritys alueiden takaisinvaltaamiseksi voisi eskaloida sotaa entisestään jopa ydinaseiden käyttämiseen.

Ukrainan maahanlaskujoukkojen entinen komentaja Mikhailo Zabrodsky on kuitenkin sitä mieltä, että Krimin valtaaminen ei ole pelkästään mahdollista, vaan minkä Ukraina aikoo toteuttaa tehdä 2023.

Vaikka Venäjän ”pienet vihreät miehet” ottivat Krimin haltuunsa varsin helposti 2014, on historia kuitenkin osoittanut, ettei niemimaan valtaus sotilaallisesti ole helppoa.

– On iso mahdollisuus, että siitä seuraisi verilöyly. Sellaista operaatiota Ukraina ei tarvitsisi, toteaa entinen laivastokomentaja Andrii Ryzhenko The Economistille.

Kenraaliluutnantti Zabrodsky sanoo Ukrainan asevoimien kuitenkin suunnitelleen taktiikan, joka voisi toimia. Sen sijaan, että käytäisiin suoraan ja järjettömään rintamahyökkäykseen on olemassa ”mielenkiintoisia” mahdollisuuksia esimerkiksi aselajien samanaikaisille yhteisoperaatioille.

– Me yllätämme jälleen, kuten monesti aiemminkin, sanoo Zabrodsky.

Niemimaan menetys olisi Venäjälle strateginen tappio, joka voisi horjuttaa vakavasti presidentti Vladimir Putinin valta-asemaa – jopa pakottaa hänet vetäytymään syrjään.

Lue lisää: Hyökkääkö Ukraina pian kohti etelää? Krimin menetys voisi merkitä myös Putinin tuhoa

Lue lisää: Aftonbladet: Putin on häädetty Krimin niemimaalta kesään mennessä, arvioi Yhdysvaltain entinen komentaja

Lännessä Ukrainan tavoitteita ei ole haluttu kommentoida julkisesti. Tosin Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley totesi marraskuun puolivälissä, että Krimin valloitus ”tuskin tapahtuu ihan pian”. Myös Ukrainassa ymmärretään, että valtaus on suuresti kiinni lännen aseavusta.

Toinen seikka, joka myös Kiovan poliittisessa johdossa ainakin yksityiskeskusteluissa myönnetään, on että vallattujen alueiden nykyasukkaat eivät kannata Ukrainan hallintoa.

Vuoden 2014 jälkeen alueilla ei ole juurikaan enää Ukraina-mielisiä, toisin kuten nähtiin Hersonissa Ukrainan vallattua sen takaisin. Sen sijaan pelätään Venäjä-mielisten vastarintaa, jos Ukraina ottaa alueet takaisin itselleen.

Ukrainan kansallisen strategiainstituutin analyytikko Mikola Bielieskov sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyin kuitenkin ajaneen itsensä nurkkaan sitouduttuaan Krimin palauttamiseen.

Jopa 84 prosenttia ukrainalaista oli jo ennen Harkovan takaisinvaltausta sitä mieltä, ettei venäläisille saa antaa mitään periksi neuvoteltaessa maa-alueiden palauttamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?