Ukraina: Venäjä ehkä vetäytymässä Zaporizzjan ydin­voimalasta – ”Pakkaavat laukkunsa ja varastavat kaiken minkä voivat”

Ukrainan energiayhtiön mukaan ilmassa on merkkejä siitä, että Venäjä suunnittelisi voimalasta vetäytymistä.

Venäläisiä sotilaita Zaporizzjan alueella marraskuussa. Aseen lippaaseen kiinnitetyssä tarrassa lukee ”Venäjä on tulevaisuus”.

27.11.2022 23:31

Venäjän joukot saattavat valmistautua lähtemään Zaporizzjan ydinvoimalasta, sanoi Ukrainan valtion energiayhtiön Energoatomin johtaja Petro Kotin sunnuntaina kansallisessa televisiolähetyksessä. Asiasta uutisoi Reuters.

– Viime viikkoina olemme saaneet tehokkaasti tietoja, joiden mukaan on ilmennyt merkkejä siitä, että he mahdollisesti valmistautuvat poistumaan [ydinvoimalasta], Reuters lainaa Kotinin lausuneen.

Energiayhtiön johtajan mukaan Venäjän tiedotusvälineissä on ollut paljon raportteja siitä, että laitos kannattaisi tyhjentää ja sen valvonta kenties luovuttaa YK:n alaiselle Kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle.

– Tulee vaikutelma, että he pakkaavat laukkunsa ja varastavat kaiken minkä voivat.

Vielä on Kotinin mukaan liian aikaista odottaa venäläisten joukkojen poistumista ydinvoimalasta, mutta merkkejä siihen hänen mukaansa on.

Euroopan suurinta ydinvoimalaa on pommitettu kuukausien ajan toistuvasti ja Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet iskuista toisiaan.

Keskiviikkona IAEA:n johtaja tapasi venäläisen valtuuskunnan Istanbulissa keskustellakseen turva-alueen perustamisesta ydinvoimalan ympärille ydinkatastrofin välttämiseksi. Tällöin Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi, että päätös turva-alueesta tehtäisiin melko pian.

Venäläisjoukot valtasivat Zaporizzjan ydinvoimalan maaliskuussa heti sodan alkumetreillä. Ydinvoimalan viimeinen toiminnassa ollut reaktori suljettiin syyskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?