Kiinalaisten mitta on tulossa täyteen tiukkojen koronatoimien kanssa: ”Xi Jinping, eroa!”

Ürümqissa 10 henkeä vaatinut tulipalo on lisännyt suuttumusta koronarajoituksia kohtaan.

27.11.2022 9:45

Kiinassa mielenosoitukset maan tiukkoja koronarajoituksia vastaan ovat jatkuneet. Sadat ihmiset kerääntyivät sunnuntai-iltapäivänä hiljaiseen mielenilmaukseen Shanghaissa, silminnäkijä kertoi AFP:lle.

Tyhjiä paperilappuja ja valkoisia kukkia pidelleet mielenosoittajat seisoivat silminnäkijän mukaan hiljaa useissa risteyksissä, kunnes poliisit alkoivat tyhjentää tukittuja teitä. Tyhjien paperilappujen pitelemisestä on tullut Kiinassa symbolinen protesti sensuuria vastaan.

Lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä sadat ihmiset osoittivat Shanghaissa mieltä ja vaativat presidentti Xi Jinpingin eroa, kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Suuttumusta on lisännyt torstaina sattunut, kymmenen kuolonuhria vaatinut asuinrakennuksen tulipalo Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt tietoja, joiden mukaan Ürümqin tiukat koronasulut olivat pelastustoimien haittana. Viranomaiset ovat kiistäneet koronatoimien vaikuttaneen asiaan.

Lue lisää: Kymmenen kuoli kerrostalon palossa Kiinassa

Ihmiset laskivat Shanghaissa kukkia maahan ja sytyttivät kynttilöitä Ürümqin tulipalon uhrien muistolle sekä vaativat hallinnon syrjäyttämistä.

– Xi Jingping, eroa! Kiinan kommunistinen puolue, eroa! joidenkin mielenosoittajien kuultiin huutavan Shanghain keskustassa kuvatulla videolla.

Ihmiset osoittivat mieltä koronatoimia vastaan Shanghaissa. Protestien taustalla oli kuolemaan johtanut tulipalo, jonka pelastustoimien epäillään hankaloituneen koronatoimien vuoksi.

Avoimet mielenosoitukset kommunistihallintoa vastaan ovat äärimmäisen harvinaisia Kiinassa.

BBC:n mukaan varhain sunnuntaina tilanne Shanghaissa oli rauhoittunut, mutta lauantaisen mielenosoituksen vuoksi alueella oli selvästi tavallista enemmän poliiseja ja vartijoita.

Urumqin kaupungissa osoitettiin myös mieltä tiukkoja koronatoimia vastaan.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema mielenosoitukseen osallistunut henkilö kertoi, että osa ihmisistä suri tulipalon uhreja ja laski kukkia, kun taas osa huusi iskulauseita. Virkavalta otti pienimuotoisesti yhteen joidenkin mielenosoittajien kanssa.

Sadat yliopisto-opiskelijat protestoivat hallintoa vastaan

Myös useissa yliopistoissa opiskelijat ovat kerääntyneet muistamaan Xinjiangin tulipalon uhreja ja protestoimaan hallintoa vastaan. Satoja opiskelijoita pekingiläisessä Tsinghuan eliittiyliopistossa osoitti sunnuntaina mieltään koronatoimia vastaan.

– Puoli kahdeltatoista opiskelijat alkoivat pidellä kylttejä ruokalan sisäänkäynnin luona, ja sen jälkeen yhä useammat liittyivät mukaan. Nyt siellä on 200–300 ihmistä. Lauloimme kansallislaulua ja huusimme, että vapaus voittaa, yliopiston opiskelija kertoi AFP:lle.

Silminnäkijän mukaan useat naisopiskelijat pitelivät mielenosoituksessa tyhjää paperia. Teosta on tullut symbolinen protesti sensuuria vastaan.

Sosiaalisessa mediassa jaetuilla videoilla samalla paikalla näkyi väkijoukkoa, joka oli kerääntynyt puhujan ympärille.

– Tämä ei ole normaalia elämää, olemme saaneet tarpeeksemme, videoilla huudettiin.

Tiukka koronapolitiikka koettelee hermoja

Kiinassa on osoitettu mieltä kovaa rajoituspolitiikkaa vastaan myös aiemmin. Esimerkiksi Zhengzhoussa sijaitsevalla iPhone-puhelimia valmistavalla tehtaalla puhkesi aiemmin tällä viikolla laajoja mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia.

Kiina on pitänyt ainoana maana maailmassa kiinni niin sanotusta nollakoronapolitiikasta ja pyrkii edelleen taudin tukahduttamiseen. Pienetkin tautimäärät voivat johtaa kokonaisten kaupunkien sulkuihin ja karanteenimääräyksiin, mikä on tehnyt ihmisten arjesta ennalta arvaamatonta ja syönyt myös Kiinan talouskasvua.

Esimerkiksi yli 25 miljoonan asukkaan Shanghaissa koettiin aiemmin tänä vuonna erittäin tiukka kahden kuukauden koronasulku, jonka aikana monilla kaupungin asukkailla oli pulaa ruuasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?