Viron ulkoministeri julkaisi videon käsi­raudoista – lähettää ne Haagiin ”Putinin kokkia” varten

Ulkoministeri Urmas Reinsalun käsirauta­video oli vastaus Jevgeni Prigozhinin levittämälle videolle, jossa näkyy europarlamentille väitetysti lähetetty Wagner-joukkojen leka­vasara.

Urmas Reinsalu kertoo videolla lähettävänsä Haagiin käsiraudat odottamaan jo valmiiksi Jevgeni Prigozhinia ja tämän rikoskumppaneita.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu on julkaissut virallisella Twitter-tilillään lyhyen videon, jolla hän esittelee pieneen laatikkoon pakattuja käsirautoja.

Reinsalun mukaan käsiraudat on tarkoitettu Jevgeni Prigozhinille, joka tunnetaan myös venäläisen Wagner-yksityisarmeijan rahoittajana sekä liikanimellä ”Putinin kokki”.

Reinsalun video on vastaus Prigozhinin vastikään levittämälle videolle, jossa näkyy Wagnerin tunnuksilla varustettu leka pakattuna viulukoteloon.

Prigozhinin Wagner-joukkojen väitetään lähettäneen punaisella tekoverellä tahritun lekan europarlamentille sen jälkeen, kun EU-parlamentti oli hyväksynyt päätöslauselman, jossa Venäjän todetaan olevan terrorismia tukeva valtio.

– Haluaisin hänen (Priozhinin) ottavan vastaan myös meidän pienen lahjamme, joka on odottamassa häntä Haagissa, Reinsalu kirjoittaa twiitin saatetekstissä.

Reinsalu toteaa videolla, että terroristit naureskelevat ukrainalaisille uhreille ja yksi todiste siitä on Prigozhinin europarlamentille osoittama leka.

Videon aikana Reinsalu avaa pöydällä olevan pienen laatikon, josta pilkistävät käsiraudat. Hän kertoo lähettävänsä käsiraudat Haagiin Kansainväliseen rikostuomioistuimeen, jotta ne ovat siellä valmiina odottamassa Prigozhinia ja tämän rikoskumppaneita, kun heidät tuodaan tuomiolle rikoksistaan ukrainalaisia vastaan.

(Alla on Urmas Reinsalun julkaisema englanninkielinen video.)

Jevgeni Prigozhin on ottanut viime aikoina yhä näyttävämmän roolin Vladimir Putinin aloittamassa brutaalissa sodassa Ukrainaa vastaan. Prigozhin on käynyt myös henkilökohtaisesti venäläisissä vankiloissa värväämässä pitkiä tuomioita istuvia rangaistusvankeja Wagner-joukkojensa riveihin Ukrainaan.

Venäjän sosiaalisessa mediassa on jaettu viime päivinä ahkerasti videota, jossa näkyy Wagner-joukkojen tunnuksella varustettu video väitettynä ”informaatiopakettina” Euroopan unionin parlamentille.

Ei ole kuitenkaan tietoa siitä, onko lekan sisältävä viulukotelo lähetetty aidosti europarlamentille, vai onko kyseessä vain Wagnerin kuvaama trollausvideo.

(Alla on toimittaja Sarah Hurstin ylläpitämän XSovietNews-kanavan twiitti Prigozhinin joukkojen levittämästä lekavideosta.)

Gulagu.net-sivuston mukaan Wagnerin videolla näkyy viulukotelon tuojan roolissa Wagner-joukkojen asianajaja Igor Jelisejev. The Moscow Timesin ja Sota-sivuston mukaan Jelisejev antaa videolla lekan Venäjän sotaa tukeville bloggareille ilmeisesti siinä tarkoituksessa, että heidän pitäisi luovuttaa se eteenpäin europarlamentille.

Wagner-joukot ovat levittäneet aiemmin julkisuuteen myös videota, jossa näkyy yhden petturiksi leimatun vankisoturin julma teloitus lekalla. Jevgeni Nuzhin oli yksi Prigozhinin värväämistä rangaistusvangeista, joka jäi sittemmin ukrainalaisten sotavangiksi ja ryhtyi puhumaan Venäjää vastaan.

Nuzhinin kohtaloon liittyy useita epäselviä yksityiskohtia esimerkiksi siltä osin, luovuttiko Ukraina hänet takaisin venäläisille virallisessa vankienvaihdossa.

Nuzhin antaa itse ymmärtää videolla, että häntä olisi isketty Kiovassa päähän kadulla ja tuotu sen jälkeen kyseiseen kellariin ”tuomittavaksi”. Prigozhinin kerrotaan lausuneen Nuzhinin teloitusvideosta, että sen nimeksi sopisi ”Koiralle koiran kuolema”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?