Kuivuus piinaa Barcelonaa – veden säännöstely alkoi Kataloniassa

Kataloniassa joudutaan säästämään vettä, sillä pitkä kuiva kausi on syönyt alueen vesivarastot.

Kataloniassa on nyt erittäin kuivaa ja alueelle on annettu varoitus kuivuudesta.

25.11. 3:18

Katalonia rajoittaa vedenkäyttöä pitkän kuivan jakson takia. Uutistoimisto AP:n mukaan muun muassa Barcelonassa ja sen lähialueilla toivotaan runsaita sateita, sillä kuukausia kestänyt kuivuus vaikuttaa jo lähes kaikkeen.

Paikalliset viranomaiset julkistivat tällä viikolla toimenpiteitä, jolla pyritään säästämään makeaa vettä. AP:n mukaan toimet vaikuttavat noin 6,7 miljoonaan ihmiseen eli noin 80 prosenttiin Katalonian asukkaista.

Viranomaiset eivät toistaiseksi rajoita asukkaiden kotitalousveden käyttöä. Vettä saa käyttää normaalisti peseytymiseen, ruoanlaittoon ja juomiseen, mutta Katalonian hallitus kehottaa kaikkia huomioimaan ”poikkeuksellisen tilanteen, jonka maa on kohdannut”.

Vettä säästetään sen sijaan muun muassa maataloudessa ja teollisuudessa. Veden käyttöä kasteluun ja teollisuuden tarpeisiin rajoitetaan, samoin kuin tavallisten ihmisten makean veden käyttöä auton pesuun, rakennusten huuhteluun ja uima-altaiden täyttöön.

Yli 500 kaupungintaloa osallistuu kampanjaan, jossa lopetetaan yleisten suihkulähteiden täyttäminen ja katujen pesu juomakelpoisella vedellä.

AP kertoo, että kuivuus on tutkijoiden mukaan seurausta ilmastonmuutoksesta. Normaalia kuivempi kausi on tuhonnut satoja Kataloniassa ja vaurioittanut luontoa eri puolilla Espanjaa. Katalonian vesivarastot ovat huvennet uutistoimiston mukaan noin kolmannekseen normaalista.

Barcelona on toinen Espanjan suurista kaupungeista, joka aloittaa veden säännöstelyn. Aiemmin vettä on säästetty Sevillassa, jossa aloitettiin säästötoimenpiteet jo syyskuussa kuuman ja kuivan kesän jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?