BBC: Afganistanissa vanhemmat huumaavat nälkää näkeviä lapsiaan – kuusi miljoonaa ihmistä askelen päässä nälänhädästä

Afganistanissa noin puolet väestöstä näkee äärimmäistä nälkää, Pelastakaa lapset -järjestö arvioi lokakuun lopussa.

Taleban nousi valtaan Afganistanissa reilu vuosi sitten. Moni maa lopetti kehitysyhteistyön ja jäädytti keskuspankin varat.

25.11. 2:03

Afganistanissa vanhemmat antavat nälkää näkeville lapsilleen lääkkeitä rauhoittaakseen heidät, BBC kertoo. Jotkut ovat myyneet tyttäriään tai elimiään selviytyäkseen.

– Lapsemme vain itkevät, he eivät nuku. Meillä ei ole ruokaa, Abdul Wahab kertoo.

– Joten menemme apteekkiin, saamme tabletteja ja annamme ne lapsillemme, jotta heistä tulee uneliaita.

Mies asuu tuhansien pienten savitalojen muodostamassa keskuksessa Heratin, Afganistanin kolmanneksi suurimman kaupungin, ulkopuolella.

BBC:n toimittajan ympärille kerääntynyt väkijoukko sanoi, että rauhoittavien lääkkeiden antaminen lapsille oli yleinen tapa. Moni esitteli liuskoja, joita yleensä määrätään ahdistuksen ja masennuksen hoitoon. Lääkäreiden mukaan kyseiset lääkkeet voivat pienillä lapsilla, jotka eivät saa riittävästi ruokaa, aiheuttaa muun muassa maksavaurioita, kroonista väsymystä sekä uni- ja käytöshäiriöitä.

BBC haastatteli myös parikymppistä miestä, joka myi munuaisensa maksaakseen velkansa, joka oli kertynyt, kun mies oli lainannut rahaa ruokaan.

Jo viime vuonna uutisoitiin, kuinka Talebanin valtaannousu oli johtanut Afganistanin talouden romahtamiseen, sillä länsimaat eivät ole vielä vapauttaneet Afganistanin entisen hallinnon jäädytettyjä varoja.

Taleban on myös rajoittanut naisten oikeutta käydä töissä ja monin paikoin tytöt ja naiset eivät pääse kouluun.

Lokakuun lopussa Pelastakaa lapset varoitti, että vaarallisesti aliravittujen lasten määrä oli noussut 47 prosenttia verrattuna tammikuuhun ja jotkut vauvat kuolivat ennen kuin heitä ehdittiin hoitaa.

Viime tammikuussa järjestön 57 liikkuvaa terveydenhoitoryhmää otti vastaan 2 500 aliravittua lasta hoidettavaksi. Syyskuuhun mennessä luku oli jo noin 4 250 ja ryhmiä oli 66.

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan kyse on Afganistanin pahimmasta nälkäkriisistä. Humanitääristen järjestöjen mukaan ruoka-avusta huolimatta puolet Afganistanin väestöstä näkee äärimmäistä nälkää ja kuusi miljoonaa lasta ja aikuista, lähes kahdeksannes väestöstä, on yhden askeleen päässä nälänhädästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?