Tältä näyttää sähkö­katkon pimentämässä Odessassa: ”Elämää on pakko jatkaa”

Ihmiset elävät suhteellisen normaalia elämää Odessassa, vaikka kaupunki on säkkipimeä Venäjän ohjusiskujen johdosta.


23.11.2022 22:17

Venäjä teki keskiviikkona jälleen laajamittaisen ohjusiskujen sarjan Ukrainaan.

Iskut johtivat sähkökatkoihin muun muassa Lvivissä, Kiovassa sekä Odessan satamakaupungissa, jossa IS:n kuvaaja Aleksi Jalava ja toimittaja Anna Nuutinen ovat tällä hetkellä.

Jalava kertoo, että sähköt ovat tulleet ja menneet kaupungilla koko sen ajan, kun kaksikko on kaupungissa oleillut. Tämänpäiväistä kaupungin totaalista pimentymistä ei ole kuitenkaan vielä tullut vastaan.

Sähkökatko alkoi päivällä ja jatkui edelleen iltayhdeksän aikaan. Odessassa on kuulunut kaksi ilmahälytystä.

Paikalliset viranomaiset eivät ole juurikaan tiedottaneet Odessan sähkökatkojen syistä. Yhtenä vaihtoehtona pidetään säästötoimia.

– Se saattaa olla jokin hätäsulku, ettei se kuormita järjestelmää, Jalava arvioi.

Kaupunki oli illalla täydessä pimeydessä.

Ukrainan lippu sai hieman valoa läheisestä autosta.

Kaupungin yritykset ovat varautuneet sähkökatkoksiin generaattorien avulla. Jalavan ja Nuutisen hotellin takana hurisee generaattori, kuten myös monen liikkeen edustalla.

Elämää pyritään elämään mahdollisimman normaalisti. Paikallisten mukaan on valittava, tekeekö töitä vai meneekö suojaan. Monet valitsevat töiden jatkamisen.

– Täällä ihmiset elävät täysin normaalia elämää. Kun ilmahälytys soi, ei kukaan kiinnitä siihen enää mitään huomiota, kun niitä tulee niin paljon, Jalava sanoo.

– Elämää on pakko jatkaa.

Siihen sähkökatkos on kuitenkin johtanut, että kaduilla ei meinaa nähdä eteensä. Iltainen vesisade pahensi näkyvyyttä entisestään.

– Aivan täysin säkkipimeätä, ei siellä näe mitään. Autonvalot ovat suunnilleen ainoa, joka valaisee, ellei sitten ole liikettä, jossa on toimiva generaattori.

Autojen valot olivat käytännössä ainoat valonlähteet.

Odessan kaduilla oli säkkipimeää.

Odessan yrittäjät pyrkivät pitämään liikkeitään auki varageneraattorien avulla.

Säkkipimeillä kaduilla osa ihmisistä kulkee tasku- tai otsalamppujen avulla. Osa ravintoloista on joutunut sulkemaan ovensa, osa taas tarjoaa tuotteita – mitä sähkökatkon keskellä vain pystyy.

Katkos tarkoitti myös sitä, että kaupungin raitiovaunujärjestelmä oli pysähtynyt. Vaunut kököttivät paikoillaan keskellä katua. Kuskit istuivat yhä kärsivällisinä vaunujen sisällä.

– Sähköinen julkinen liikenne on poikki kokonaan.

Raitiovaunut seisoivat keskellä tietä.

Kuskit joutuivat odottamaan sähköjen paluuta vaunujen sisällä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?