Venäjä on jatkanut armotonta ohjus­tulitustaan Ukrainaan – pimeys laskeutui ympäri maata

Kolme ydinvoimalaa putosi verkosta. Sähkön- ja vedenjakelu katkesi täysin monilta alueilta.

23.11. 20:33

Pimeä ja kylmä marraskuu synkkeni keskiviikkona Ukrainassa entisestään, kun Venäjä teki jälleen uuden massiivisen ohjusiskun maahan vaurioittaen pahasti niin sähkön- kuin vedenjakeluakin.

  • Artikkelin yläosassa olevassa videossa on kuvattu ohjusiskujen aiheuttamia tuhoja Kiovassa.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan. Ilmatorjunta pudotti armeijan mukaan yli 50 ohjusta, mutta maaleihinsa osuneet ohjukset tekivät pahaa jälkeä.

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoiva valtiollinen Energoatom-yhtiö kertoi, että Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua. Yhtiön mukaan voimalat kytketään takaisin verkkoon heti sen jälkeen, kun se on saatu kuntoon.

Säteilytasot kaikissa voimaloissa olivat Energoatomin mukaan normaalit.

Myös Zaporizzjan ydinvoimala Etelä-Ukrainassa oli keskiviikkona täysin irti sähköverkosta. Reaktorin jäähdytykseen ja muihin ydinvoimalan välttämättömiin turvajärjestelmiin saatiin virtaa varavoimana toimivista dieselgeneraattoreista.

Odessan kaupunki pimeni keskiviikkona.

Kiovasta katkesivat sähköt ja vedenjakelu

Kiovassa veden- ja sähkönjakelu oli keskiviikkona Venäjän ohjusiskujen vuoksi täysin poikki, kertoivat viranomaiset. Sähköt olivat poikki myös laajalta alueelta Kiovan ympäristöstä.

Ainakin kolme ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui Kiovassa tulituksen osuttua asuintaloon.

Lvivin kaupunki läntisessä Ukrainassa oli niin ikään täysin ilman virtaa Venäjän tekemien iskujen vuoksi, kaupungin pormestari kertoi. Hän varoitti myös, että kaupungin vedenjakelussa voi olla katkoksia.

–  Koko kaupunki on ilman virtaa. Odotamme lisätietoa energia-asiantuntijoilta, pormestari Andri Sadovyi sanoi sosiaalisessa mediassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti puheessaan keskiviikkona, että rikkoutunut infrastruktuuri tullaan korjaamaan tai rakentamaan uudelleen.

–  Selviämme tästä kaikesta, koska meitä ei voi murtaa, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan sota levisi myös kyberavaruuteen, sillä Euroopan parlamentin verkkosivuille tehtiin keskiviikkona verkkohyökkäys. Hyökkäys tehtiin pian sen jälkeen kun parlamentti oli hyväksynyt julkilausuman, jossa Venäjä tuomittiin valtionterrorismin tukijana.

Odessaa valaisivat vain autojen valot.

Vastasyntynyt kuoli iskussa

Zaporizzjan alueelle tehdyssä raketti-iskussa kuoli pikkuvauva, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset.

Raketti osui Vilnianskin kaupungissa sijaitsevan sairaalan alueelle ja tuhosi sen synnytysosaston keskiviikon vastaisena yönä, pelastajat kertoivat sosiaalisessa mediassa. Pelastajien mukaan vauvan äiti ja lääkäri pelastettiin raunioista.

Venäjä väittää liittäneensä Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizzjan itseensä, vaikka se ei hallitse aluetta täysin. Uutiskanava CNN:n mukaan Vilnianskin kaupunkia hallitsevat ukrainalaiset.

Viime maaliskuussa Ukrainan Mariupolin sairaalaan tehdyssä iskussa kuoli kolme ihmistä, joista yksi oli lapsi. Ukraina ja sen läntiset liittolaiset tuomitsivat iskun, kun taas Venäjä väitti iskun olleen lavastettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?