Nyt jysähti: Huippuharvinainen lintu nähtiin 140 vuotta sitten – ja heti perään viime syyskuussa

”Tuntuu kuin olisimme löytäneet yksisarvisen tai isojalan.”

Kanankokoinen fasaanikyyhky näyttää enemmän fasaanilta kuin kyyhkyltä. Viidakossa sitä on tosin vaikea päästä näkemään ollenkaan.

18.11. 15:39

Edellisen kerran se tavattiin vuonna 1882.

Ja heti perään syyskuussa 2022.

– Tuntuu kuin olisimme löytäneet yksisarvisen tai isojalan, kuvaili tuntemuksiaan enemmän kuin innostunut John C. Mittermeier yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Audubonin verkkosivulla torstaina.

Kanankokoisen linnun nimi on englanniksi Black-Naped Pheasant-Pigeon eli mustaniskainen fasaanikyyhky.

Isojalka eli Bigfoot on legendojen Pohjois-Amerikassa elävä apinankaltainen olento, jonka olemassaoloa tiede ei ole kyennyt vahvistamaan.

Myös yksisarvisen todellisuuspohja on kyseenalaistettu. Olemassa ollessaan se olisi peto, jonka otsassa sojottaa terävä kierteinen sarvi.

Mittermeier johtaa yhdysvaltalaisen American Bird Conservancyn projektia, jossa etsitään ihmiskunnan tietoisuudesta – käytännössä länsimaiselta tiedemaailmalta –kadonneita lintulajeja.

Kateissa on runsaasti lajeja, joita ei ole tavattu vuosikymmeniin.

Osa saattaa elää enää sukupuutossa.

Mittermeier oli mukana, kun 8-henkinen tutkimusretkikunta pääsi todistamaan, ettei mustaniskainen fasaanikyyhky ole kuollut sukupuuttoon.

Alla olevassa Audubon julkaisemassa twiitissä näkyy myös kuva kyseisestä linnusta. Mikäli et näe upotusta oikein, klikkaa tästä.

Edellinen tapaaminen vuonna 1882 oli ollut samalla ensimmäinen kerta, kun mustaniskainen fasaanikyyhky niin sanotusti kuvattiin tieteelle eli ”löydettiin”.

Vuosi 1882 oli sama, jolloin Robert Ford ampui Jesse Jamesin, Roderick Maclean epäonnistui yrittäessään murhata Windsorissa kuningatar Victorian, ja Charles J. Guiteau tuomittiin kuolemaan Yhdysvaltain presidentin James A. Garfieldin salamurhasta.

Mutta mustaniskainen fasaanikyyhky elää.

Tarkkaan ottaen mustaniskaisen fasaanikyyhkyn ovat vuoden 1882 jälkeen kohdanneet ainakin silloin tällöin Fergussonin saarella asuvat ihmiset eli niin sanotut alkuasukkaat.

Se oli kateissa vain länsimaiselta lintutieteeltä. Paikalliset metsästäjät antoivatkin korvaamatonta apua retkikunnalla.

Edellinen yritys vuonna 2019 oli epäonnistunut, mutta nyt Duda Ununan kylässä asuva August Gregory kykeni antamaan niin tarkat niin sanotut nuotit, että lintututkijat osasivat asettaa kamera-ansat oikeisiin paikkoihin sademetsävuoriston korkealle harjanteelle.

Yksi mustaniskainen fasaanikyyhky ikuisti itsensä valokuvaan ja toisesta yksilöstä saatiin elävää kuvaa videolle. Lintujen näkeminen tiheässä viidakossa olisi ollut vaikeaa. Helpointa on kuulla ääni.

Alla American Bird Conservancyn julkaisema video havainnosta. Jos video ei näy oikein, klikkaa tästä.

Tyynenmeren lounaisosassa sijaitseva Papua-Uusi-Guinea sijaitsee Uuden-Guinean jättisaaren itäosassa.

Se tunnetaan ylitsepursuavasta kulttuurisesta ja biologisesta monimuotoisuudesta: perinteisistä heimokylistä, elävistä tulivuorista, graniittivuorista ja vuoristoisista sademetsistä unohtamatta rannikoiden koralliriuttoja.

Matkailijat ovat nyttemmin löytäneet Papua-Uusi-Guinean.

Mustaniskaisen fasaanikyyhkyn tulevaisuutta uhkaavat metsänhakkuut.

Yhden tulkinnan mukaan mustaniskainen fasaanikyyhky on yksi Otidiphaps nobilis -fasaanikyyhkyn neljästä alalajista.

Muut kolme elävät nekin Uudessa-Guineassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?