Noin 30 kilometriä Kiovasta luoteeseen sijaitseva Butsha oli idyllinen pikkukaupunki Ukrainan pääkaupungin kupeessa, kunnes kaikki muuttui 4. maaliskuuta.
Venäjä oli pari viikkoa aiemmin aloittanut hyökkäyssotansa Ukrainaan, ja sen tavoite oli marssia nopeasti Kiovaan.
Sen sijaan, että venäläisjoukot olisivat vallanneet Kiovan parissa päivässä, he törmäsivät voimakkaaseen vastarintaan. Pääkaupungin ympärillä käytiin sodan alkuviikkoina verisiä taisteluja ja sadattuhannet ukrainalaiset pakenivat kodeistaan.
Maailmaa järkyttivät muun muassa kuvat, joissa siviilit pakenivat Venäjän joukkoja Kiovan länsipuolen esikaupungeista Irpinjoen yli. Ukrainan joukot olivat räjäyttäneet joen yli kulkevan maantiesillan hidastaakseen venäläisten etenemistä.
Huhtikuun alussa maailma heräsi kaameaan uutiseen Irpinin vierestä, kun ensimmäiset kuvat venäläisjoukkojen Butshassa toteuttamista raakuuksista näkivät päivänvalon. Kaupungista paljastui venäläisten vetäydyttyä joukkohautoja. Kaduilla lojui teloitettuja siviilejä.
Tuoreimpien tietojen mukaan Butshasta on kaikkiaan löydetty venäläisten jäljiltä yli 450 ihmisen ruumiit.
Lue lisää: Butshan asukkaat kertovat IS:lle kauhujen kuukaudesta: ”Jouduimme hyppimään ruumiiden ylitse”
Butshan kirkon läheltä paljastui huhtikuussa suuri joukkohauta.
Uutistoimisto AP pureutuu tuoreessa artikkelissaan siihen, kuinka venäläisten hirmuteot tapahtuivat. Selvitys on tehty yhteistyössä amerikkalaisen Frontline-dokumenttiohjelman kanssa. Lähteenä on käytetty muun muassa satoja tunteja valvontakameratallenteita sekä venäläissotilaiden puheluja.
Kaduilla maanneiden siviilien ruumiiden voisi nopeasti tulkita kertovan mielivaltaisesti tapahtuneista teloituksista. Butshan verilöylyssä kyse oli kuitenkin organisoiduista julmuuksista, jotka toistuisivat laajassa mittakaavassa Venäjän miehittämillä alueilla eri puolilla Ukrainaa tulevina kuukausina.
AP kertoo venäläissotilaiden puhelinliikenteestä saatujen tietojen perusteella, että nämä kutsuivat maaliskuun 4. päivän tapahtumia ”puhdistukseksi”.
Venäläisten kerrotaan jahdanneen kaupungin asukkaita tiedustelupalveluilta saamiensa listojen perusteella. He kulkivat ovelta ovelle ”tunnistaakseen mahdolliset uhat”.
Ne, jotka eivät läpäisseet tätä suodatusta – kuten vapaaehtoiset taistelijat ja siviilit, joiden epäiltiin avustaneen Ukrainan joukkoja – joutuivat kidutetuiksi ja teloitetuiksi. Tästä todistavat ääni- ja videotallenteiden lisäksi paikallisten haastattelut.
Sanomalehti New York Times julkaisi jo toukokuussa valvontakameratallenteen, joka oli kuvattu Butshassa 4. maaliskuuta. Video osoittaa, että venäläisjoukot olivat ottaneet kiinni ukrainalaisia miehiä. Kaksi sotilasta kävelyttää jonossa selät kyyryssä kulkevaa miesjoukkoa aseilla uhaten.
Valvontakameratallenteella näkyvien miesten kerrotaan kuolleen venäläissotilaiden luoteihin 4. maaliskuuta vain joitain minuutteja myöhemmin.
Miehet kuolivat vain muutamaa minuuttia myöhemmin.
Vaimot, äidit, veljet ja ystävät aloittivat kiivaat etsinnät, kun miehistä ei enää kuulunut. Kaupungin kaduilla partioi venäläisiä, joten tiedonmuruja yritettiin kalastella epätoivoisesti netistä ja sosiaalisesta mediasta.
Videotallenne päättyy ennen kuin miesten kohtalo selviää. Silminnäkijät ovat kuitenkin kuvailleet NYT:lle, mitä seuraavaksi tapahtui. Miehet vietiin läheisen toimistorakennuksen taakse. Heidät käskettiin makaamaan maahan ja teloitettiin ampumalla. Ruumiit jätettiin niille sijoilleen.
Silminnäkijöiden kertomaa tukee toinen, 5. maaliskuuta kuvattu lennokkivideo. Video paljastaa, että Yablonska-kadun varrella sijainneen toimistorakennuksen takana maassa makaa ruumiita. Videolla näkyy samaa sinistä kuin erään videotallenteella nähdyn miehen paidassa.
Venäjän joukot saapuivat Butshaan jo helmikuun lopussa, vain muutama päivä sodan alettua. Ukraina oli varautunut, ja venäläiset joutuivat väijytetyiksi. Järjesteltyään rivinsä uudestaan, he palasivat 3. maaliskuuta ja marssivat kaupunkiin Yablonska-katua pitkin toteuttamaan ”puhdistustaan”.
NYT:n haastattelema, valvontakameravideolla jonossa näkyvä Ivan Skyba kertoo saaneensa tiedon venäläisten paluusta radion kautta. Hän kertoo olleensa muiden taistelijoiden kanssa suojassa samassa rakennuksessa ennen kuin venäläiset nappasivat heidät.
Miehet piileskelivät saman kadun varrella olleessa talossa. Maaliskuun 4. päivän aamuna he ymmärsivät, että pakeneminen on mahdotonta.
– Meidät on saarrettu, viestitti valvontakameratallenteella sinisessä paidassa nähty Denis Rudenko ystävälleen.
Toinen videolla nähdyistä miehistä soitti vaimolleen ja kertoi rakastavansa tätä.
Skyba kertoo, että noin tuntia myöhemmin venäläissotilaat löysivät miesten piilopaikan ja pakottivat yhdeksän heistä mukaansa.
Kaksi tilannetta todistanutta naista kuvaili kesällä näkemäänsä BBC:lle. Toinen kertoo, että venäläissotilas käski häntä peittämään tyttärensä silmät, ettei tämä näkisi jotain, mitä ei voisi koskaan unohtaa. Hänen seurassaan ollut nainen puolestaan järkyttyi nähtyään luokkatoverinsa makaavan elottomana ja verisenä maassa.
Ivan Skyba kertoi välttäneensä täpärästi kuoleman saatuaan osuman kylkeensä. Kun venäläiset tarkastivat, oliko joku jäänyt eloon, haavoittunut mies sanoi maanneensa liikkumatta ja pidätelleensä hengitystään, ettei hengityksen höyryäminen paljastaisi hänen olevan elossa.
IS kävi Butshassa huhtikuun alussa. Myös tuolloin asukkaat kertoivat, että sotilaat kiersivät ovelta ovelle etsimässä ukrainalaisia sotilaita.
Jotkut kertoivat myös tarkka-ampujista, jotka työskentelivät muutaman tunnin joka iltapäivä. Asukkaiden mukaan nämä eivät ampuneet ihmisten viereen pelotellakseen, vaan päähän tappaakseen.
– Se oli heille kuin peliä ja me kuin leluja, eräs nainen kertoi.
Kiovan lähellä sijaitsevassa Butshassa kuoli Venäjän miehityksen aikana maaliskuussa satoja siviilejä.
Ovelta ovelle kiertäneet venäläissotilaat tutkivat myös ihmisten puhelimia. AP kertoo, että venäläiset veivät esimerkiksi 20-vuotiaan Diman, koska tämän puhelimesta löytyi kuvia venäläisistä panssarivaunuista, jotka olivat vyöryneet kaupunkiin. Isoäiti Natalia rukoili itkien, ettei lapsenkasvoista nuorukaista vietäisi pois kotoa. Se oli viimeinen kerta, kun hän näki lapsenlapsensa elossa.
Sotilaat kertoivat butshalaisten koteihin tunkeutuessaan etsivänsä aseita, mutta matkaan lähti myös muun muassa työkaluja, elektroniikkaa, ruokaa ja viinaa.
Jotkut sotilaat jakoivat ihmisille säilykelihatölkkejä ja tulitikkuja, ja kertoivat vapauttavansa heidät natsien sorrosta, kun taas toiset suorittivat julkisia teloituksia.
Uutistoimisto Reuters on kertonut selvityksessään, että Butshan hirmutekoihin osallistui Venäjän 76. laskuvarjojääkäriosasto. Vladimir Putin on palkinnut osaston vuonna 2014 sen toimista Itä-Ukrainassa Krimin miehityksen aikana.
AP:n ja NYT:n mukaan kyseinen osasto oli vastuussa myös Yablonska-kadun tapahtumista.
Lue lisää: Tämä tiedetään Butshan kauheuksiin syyllistyneistä venäläisjoukoista ja sotilasjohdosta
Tapausta johtava ukrainalaissyyttäjä Taras Semkiv sanoo AP:lle ja Frontlinelle, että sotarikosten tallentuminen valvontakameraan on harvinaista. Hän pitää kuvamateriaalia ja silminnäkijöiden kertomuksia avaintodisteina 4. maaliskuuta tapahtuneista julmuuksista.
– Tähän mennessä keräämämme todisteet paljastavat, ettei kyse ollut vain yksittäisistä tapauksista, joissa sotilashenkilöstö teki virheen, vaan järjestelmällisestä politiikasta, joka kohdistui Ukrainan kansaan, Semkiv sanoo.
On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että osaston johtajat saataisiin oikeuden eteen Ukrainassa.
Pelkästään Butshassa on käynnissä yli 3 500 sotarikostutkintaa.
Kreml ei ole vastannut AP:n lähettämiin kysymyksiin aiheesta. Myöskään Reuters ei saanut keväällä vahvistusta tiedoilleen venäläisjoukkojen toimista venäläisiltä viranomaisilta, kyseisiltä sotilailta tai sotilasjohtajilta.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toisti uutistoimistolle jo huhtikuun alussa esitetyn väitteen siitä, että Venäjä ei ole syyllistynyt mihinkään Butshassa ja että maailmalle levinneet kuvat olisivat väärennöksiä.
Osa kuolleista löydettiin lojumasta kaupungin kaduilta.
Lue lisää: Putin palkitsi Butshan hirmuteoista syytetyn prikaatin sotilaita
AP on kuitenkin julkaissut ääniraitoja haltuunsa saamista venäläissotilaiden puheluista.
Vaikka venäläisten kerrotaan jahdanneen ihmisten ovilla etenkin sotilaita ja nuoria miehiä. Kun marssi Kiovaan ei onnistunut, muuttui toiminta ennalta-arvaamattomaksi. Armoa ei saanut kukaan.
– Ampukaa kaikki. Lapsi, nainen, vanha rouva tai vanha mies – mitä väliä. Kuka tahansa, jolla on aseita, pitää tappaa. Aivan kaikki, venäläissotilaan kerrotaan kuvailleen tilannetta Butshassa maaliskuun puolivälin jälkeen äidilleen.
Toinen sotilas kertoi vaimolleen juovansa alkoholia joka päivä, jotta tilannetta olisi helpompi sietää. Vaimo oli huolissaan, miten mies voi huolehtia itsestään, jos on juovuksissa.
– Silloin on helpompi ampua siviilejä, mies vastasi.