Suomi ja 49 muuta maata tuomitsevat lausunnossa Kiinan ihmisoikeus­rikkomukset Xinjiangissa

Maat katsovat Kiinan syyllistyneen vakaviin ja järjestelmällisiin rikkomuksiin. Kiina on torjunut kaiken keskustelun aiheesta.

Kiina on torjunut syytökset ihmisoikeus­rikkomuksista ja väittänyt taistelevansa Xinjiangissa terrorismia vastaan ja varmistavansa alueen kehityksen.

1.11.2022 2:20

50 maata on allekirjoittanut lausunnon, jossa tuomitaan Kiinan ihmisoikeus­rikkomukset Xinjiangin alueella. Suomi oli yksi allekirjoittajista lausunnossa, joka luettiin maanantaina YK:n yleiskokouksen kolmannen komitean keskustelussa.

Allekirjoittajamaat katsovat Kiinan syyllistyneen Xinjiangissa vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusrikkomuksiin.

– Olemme syvästi huolissamme ihmisoikeustilanteesta Kiinan kansantasavallassa, etenkin käynnissä olevista ihmisoikeus­rikkomuksista uiguureja ja muita muslimi­enemmistöisiä vähemmistö­ryhmiä kohtaan Xinjiangissa, lausunto alkoi.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, useimmat EU-maat, Ukraina, Australia, Japani, Turkki, Israel, Guatemala ja Somalia. Kanadan edustaja luki lausunnon maanantain keskustelussa.

Kiina on torjunut syytökset ihmisoikeus­rikkomuksista ja väittänyt taistelevansa Xinjiangissa terrorismia vastaan ja varmistavansa alueen kehityksen.

Lausunnossa kehotetaan Kiinaa toteuttamaan YK:n ihmisoikeus­asioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) elokuussa julkaiseman raportin suosituksia, kuten vapauttamaan kaikki mielivaltaisesti vangitut henkilöt ja selvittämään kadoksissa olevien perheenjäsenien kohtalon.

OHCHR:n raportin mukaan Kiinan uiguurialueilla on tehty mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. Raportissa todetaan, että väitteet toistuvista kidutuksista ja pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä Xinjiangin alueen uiguuriväestöä kohtaan ovat uskottavia.

– Näin vakavia ja järjestelmällisiä ihmisoikeus­rikkomuksia ei voi perustella terrorismin vastaisella toiminnalla, maanantain lausunnossa sanotaan.

Kiina lyttäsi raportin lännen ”poliittiseksi välineeksi” ja ”väärän tiedon sekamelskaksi.”

Kiina onnistui lokakuussa välttämään keskustelun raportista YK:n ihmisoikeus­neuvostossa, kun neuvosto äänesti kumoon esityksen keskustelusta Xinjiangin tilanteesta. Maanantaisessa lausunnossa allekirjoittajamaat ilmaisivat huolensa siitä, että Kiina ei ole suostunut edes keskustelemaan raportin sisällöstä.

Ihmisoikeus­järjestö Human Rights Watch vetosi maanantaina YK:n ihmisoikeus­neuvostoon, jotta se yrittäisi uudestaan keskustelun käynnistämistä mahdollisimman pian.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?