Daily Mail: Liz Trussin henkilö­kohtainen puhelin hakkeroitiin – teosta epäillään venäläis­vakoojia

Brittimedian mukaan epäillyt venäläisvakoojat pääsivät käsiksi Trussin henkilökohtaiseen puhelimeen hänen ollessaan ulkoministeri.

Liz Trussin puhelin mahdollisesti hakkeroitiin hänen ollessa Britannian ulkoministeri.

Epäillyt venäläisvakoojat hakkeroivat Britannian entisen pääministerin Liz Trussin henkilökohtainen puhelimen hänen toimiessaan ulkoministerin virassa, Reuters uutisoi Daily Mail -lehteä lainaten.

Agentit pääsivät lehden mukaan käsiksi huippusalaisiin yksityiskohtiin koskien Trussin käymiä keskusteluja Britannian liittolaisten kanssa. Lisäksi agentit olisivat mahdollisesti päässeet käsiksi Trussin ja Kwasi Kwartengin välisiin viesteihin. Kwartengista tuli myöhemmin valtiovarainministeri.

Lehden mukaan Trussin käymissä keskusteluissa oltaisiin puitu Ukrainan sotaan liittyviä asioita, kuten Ukrainalle tehtyjä aselahjoituksia ja niiden lähettämistä maahan. Viestejä, joihin agenttien uskotaan päässeen käsiksi, on vuoden ajalta.

– Hallituksella on vankat järjestelmät kyberuhkien torjumiseksi. Siihen kuuluvat säännölliset tietoturvatiedotukset ministereille sekä neuvoja henkilötietojen suojaamisesta ja kyberuhkien lieventämisestä, Britannian hallituksesta kommentoitiin.

BBC:n mukaan hakkeroinnin tarkka ajankohta ei ole tiedossa. Britannian oppositio on vaatinut, että tapaus tutkitaan maan tiedustelupalveluiden toimesta.

– Myös vakavia turvallisuuskysymyksiä nousee esiin koskien sitä, miten tämä informaatio on vuodettu tai miksi se on vuodettu juuri nyt, mikä tulee myös tutkia välittömästi, oppositiojohtoon kuuluva Yvette Cooper sanoi.

BBC ei ole pystynyt varmentamaan Daily Mailin nimettömiin lähteisiin pohjautuvaa tietoa hakkeroinnista.

Trussin puhelimen hakkeroinnin kerrotaan tulleen ilmi, kun konservatiivipuolueen johto kampanjoi hänen pääministeriyden puolesta. Truss jätti pääministerin viran viime viikolla historiallisen lyhyen pestin jälkeen. Hänet korvasi Rishi Sunak.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?