Ilmastoaktivistit iskivät taas: nyt kohteeksi joutui Vermeerin maailman­kuulu teos

Viime aikoina myös monet muut teokset ovat joutuneet ilmastoaktivistien kohteeksi.

Mauritshuis-museo kertoo, että lasin takana säilytettävä Tyttö ja helmikorvakoru -taulu ei vaurioitunut.

28.10.2022 16:58

Ilmastoaktivisti liimasi itsensä Johannes Vermeerin maailmankuuluun tauluun lauantaina Hollannissa. Tapauksesta leviää video sosiaalisessa mediassa. Videolla näkyy, miten kaksi Just Stop Oil -paitoihin pukeutunutta miestä menevät Vermeerin Tyttö ja helmikorvakoru -maalauksen eteen.

Miehistä toinen yrittää liimata päänsä pikaliimalla maalaukseen. Toinen mies kaataa hänen päälleen tomaattikeittoa ja liimaa itsensä taulun viereen.

Videolla kuuluu, miten museon vieraat huutavat miehille. Miehistä toinen myös huomauttaa, että taulu on suojattu lasilla.

Poliisi pidätti välikohtauksen vuoksi kolme ihmistä.

Tapauksesta uutisoivat muun muassa hollantilaismediat ja Guardian.

Mauritshuis-museo kertoo tiedotteessaan, että lasin takana säilytettävä taulu ei vaurioitunut.

– Taida on puolustuskyvytön ja Mauritshuis vastustaa vahvasti yrityksiä vaurioittaa sitä mistään syystä, museo tiedotti Guardianin mukaan.

Just Stop Oil -Ilmastoaktivistit ovat viime aikoina kohahduttaneet myös muualla. Maanantaina aktivistit sotkivat suklaakakulla kuningas Charlesin vahanukkea Madame Tussauds -vahakabinetissa Lontoossa. He vaativat, että Britannian hallitus pysäyttää kaikki öljy- ja kaasuluvat.

Sunnuntaina aktivistit heittivät Potsdamissa Berliinissä Claude Monet’n maalauksen päälle perunamuusia.

Noin viikko aiemmin aktivistit yrittivät sotkea Vincent Van Gogh’n Auringonkukkia -teoksen Lontoon National Gallery -museossa heittämällä maalauksen päälle tomaattikastiketta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?