Turkulaiset löysivät maapallolle uuden littanan hämähäkin

”Laji on yksi erikoisimmista hämähäkkilajeista koko maailmassa”.

Littanalla on aina helpompaa puun ja kuoren välissä. Maailma tuntee sen nyt nimellä Plator soastus, kotimaa Pakistan.

28.10.2022 7:15

Turun yliopisto kertoo tutkijoidensa löytäneen erikoisia entuudestaan täysin tuntemattomia eläinlajeja.

Ne eivät kuitenkaan elä Turussa, vaan eri puolilla ulkomaailmaa.

Erityisen kiehtovana Turun yliopiston tutkijat pitävät Pakistanista löydettyä hämähäkkiä, joka näyttää siltä kuin se olisi jäänyt puristuksiin suuren kirjan alle.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että se on muodoltaan hyvin littana. Luontainen littanuus helpottaa elämistä kaarnan alla, jossa on ahdasta puun ja kuoren välissä.

”Laji on yksi erikoisimmista hämähäkkilajeista koko maailmassa”, toteaa yliopiston tiedotteessa väitöskirjatutkija Alireza Zamani.

Littana hämähäkki Plator soastus on maapallolle uusi laji.

Kuluneen vuoden aikana turkulaiset ovat saaneet vihiä kolmesta täysin tuntemattomasta eläinsuvusta ja 27:stä uudesta eläinlajista.

Tieteelliseltä nimeltään uusi littana hämähäkki on nyt Plator soastus. Se löytyi Pakistanista Swatlaaksosta.

Entuudestaan Maasta tunnettiin noin kaksi miljoonaa eliölajia. Kokonaismäärä saattaa kuitenkin olla kymmeniä miljoonia lajeja.

Tämä tarkoittaa, että suurin maapallon eliölajeista on vielä löytymättä.

Ne eivät kuitenkaan odota löytäjäänsä.

Tasaisen löytämisen tahdilla löytyy vuodessa noin 20 000 uutta eliölajia, mutta löytäminen on kilpajuoksua sukupuuttoon kuolemisen kanssa.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat erikoistuneet entuudestaan tuntemattoman monimuotoisuuden tutkimukseen.

Kuluneen vuoden uudet ”turkulaiset” lajit elävät muun muassa Argentiinassa, Chilessä, Costa Ricassa, Ecuadorissa, Keniassa, Irakissa, Iranissa, Malesiassa, Namibiassa, Pakistanissa, Perussa, Tadžikistanissa ja Turkmenistanissa.

Turkulaiset biodiversiteetin tutkijat kuvasivat littanan hämähäkin lisäksi muun muassa kolme tieteelle uutta suurikokoista ahmaspistiäislajia, jotka elävät loisina paksupääkerhosten toukilla.

Creagura allpahuaya -loispistiäinen. Loisii paksupääperhosten toukissa Perun Amazoniassa.

Nyt kuvattujen uusien lajien lisäksi turkulaistutkijoilla on työn alla kymmenien uusien eläinlajien ja eläinsukujen kuvaukset.

Biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi kertoo tiedotteessa eräänlaisesta ennätyksestä:

”Löysimme Perun Amazoniasta kerätyistä näytteistä yhden työviikon aikana yli sata suurikokoista pistiäislajia, joista lähes kaikki ovat tieteelle tuntemattomia!”

Samalta Allpahuayo-Mishana sademetsäalueelta on viimeisten vuosien aikana löytynyt myös tieteelle tuntemattomia lintulajeja.

Missä niitä paksupääperhosia on?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?