Yhdysvalloissa kaupitellaan yli 380-vuotiasta suomalaista taidonnäytettä

Rakennusfysiikan professori Juha Vinha kertoo, miksi hirsitalo kestää satoja vuosia.

Nothnagle Cabin sijaitsee New Jerseyn osavaltiossa. Uudempi laajennusosa näkyy oikealla.

21.10. 21:20

Yksi suomalaisen rakennustaidon mestarinäytteistä on myytävänä Gibbstownissa, New Jerseyn osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kyseessä on vuonna 1638 rakennettu hirsitalo. Talon historia selviää Yhdysvaltain sisäministeriön kansallisesta historiallisten kohteiden rekisteristä. Talon on rekisterin tietojen mukaan rakentanut suomalainen uudisasukas Antti Niilonpoika.

Kaupallinen radioasema New Jersey 101.5 kertoo, että Nothnaglen hirsitalona tunnettu mökki sijaitsee Nehaunsy Creekin lähellä idyllisessä maisemassa.

Talossa on nykyään kolme makuuhuonetta. Talossa oli alunperin yli neljä metriä leveä ja yli kuusi metriä pitkä huone, mikä kertoo siitä, että talo kuului aikanaan vakavaraiselle perheelle. Suomalaisen uudisasukkaan rakentama mökki sijaitsee luonnonlähteiden ja lähellä.

Suomalaiseen alkuperään viittaavat hirsikehikon nurkkien lohenpyrstösalvos ja tulisijan rakenne.

Weichertin myynti-ilmoituksen mukaan talon hinta on 475 000 dollaria eli 486 302 euroa. Kyseessä on myyjän mukaan koko läntisen pallonpuoliskon vanhin hirsimökki.

Talon uusin osa on rakennettu vuonna 1738. Talon nykyiset omistajat ovat säilyttäneet mökin museona.

Näin vanhan hirsitalon säilyminen täysin asumiskunnossa on radiokanava New Jersey 101.5:n mukaan suureksi osaksi suomalaisen rakennustaidon ja omistajien ansiota.

Suomalainen asiantuntija kertoo hirsirakennuksien ominaisuuksista.

– Hirsirakennukset voivat säilyä pitkään. Suuri syy tähän on se, että ne ovat rakenteeltaan yksinkertaisia ja virheiden tekeminen on siksi harvinaista, rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampereen yliopistosta kertoo Ilta-Sanomille.

Vinhan mukaan hirsirakenteen sisään ei kerry kovin helposti kosteutta. Rakennusvaiheessa täytyy toki varmistaa, että hirsien yläpintojen ja kiinnitysreikien kautta ei pääse satamaan vettä rakenteeseen.

– Vanhojen hirsirakennusten alapohjassa voi toki olla kosteutta, mutta ulkoseinät säilyvät useimmiten hyvin. Yksiaineisena rakenteena hirsiseinät voivat siis säilyä pitkään, myös Suomessa, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?