Tällainen on Suomea uhkaileva Maria Zaharova – esitti kylmäävän kommentin suomalais­toimittajalle jo vuosia sitten

Kovista lausunnoistaan tunnettu Zaharova on historian ensimmäinen nainen Venäjän ulkoministeriön tiedottajana. Hänen kärkäs tyylinsä on ollut jo pitkään tiedossa, eikä kohuilta olla vältytty Venäjän sisälläkään.

Maria Zaharova on ensimmäinen nainen Venäjän ulkoministeriön tiedottajan virassa. Urapolku alkoi, kun hän päätti seurata diplomaatti-isänsä jalanjälkiä.

13.10.2022 6:00

Venäjän ulkoministeriön kovasanainen tiedottaja Maria Zaharova iski jälleen kovasanaisesti Suomen kimppuun sen jälkeen, kun Turun pormestari Minna Arve (kok) vaati Venäjän Turun konsulaatin lakkauttamista Twitter-tilillään.

Zaharova sivalsi Venäjän vastaavan heti, jos Turun pääkonsulaatti päädyttäisiin lakkauttamaan.

– Suomella ei sen suhteen pitäisi olla mitään harhakuvitelmia, Zaharova sanoi tiistaina Rossijskaja Gazetan verkkosivujen mukaan.

– Helsingin pitäisi olla tietoinen, että sellaisen aloitteen toteuttaminen johtaa nopeaan vastaukseen Venäjän puolelta, hän painotti.

Lue lisää: Maria Zaharova uhkailee taas Suomea

Keväällä Suomessa totuttiin kuulemaan Zaharovan sapelienkolistelua, kun Suomi ja Ruotsi valmistelivat Nato-jäsenyyden hakemuksiensa jättämistä.

– On täysin selvää, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi vakaviin sotilaallisiin ja poliittisiin seurauksiin, Zaharova jyrisi keväällä.

Suomi on ollut Maria Zaharovan hampaissa useaan kertaan tämän vuoden aikana.

46-vuotias Zaharova on käytännössä koko tiedottajan uransa ajan tunnettu kärkkäästä tyylistään. Venäjän ulkoministeriön ensimmäisenä naistiedottajana hän rikkoi lasikattoja, kun pesti hänelle myönnettiin vuonna 2015.

Vuonna 2017 Zaharova hyökkäsi sanallisesti Ylen toimittajan Erkka Mikkosen kimppuun, kun tämä uskaltautui kysymään Tshetshenian tasavallan seksuaalivähemmistöjen tilanteesta. Zaharova ehdotti oitis Mikkoselle Venäjän federaation tarjoamaa matkaa Tshetsheniaan ja pyysi tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrovia ottamaan Mikkonen vastaan. Tilanne tulkittiin laajalti Ylen toimittajan uhkailuna.

– Ethän ole peloissasi? Zaharova sanoi BuzzFeed Newsin mukaan tiedotustilaisuudessa Mikkoselle.

Edeltävänä vuonna Zaharova oltiin valittu BBC:n 100 Women -listalle, johon valittiin kyseisen vuoden inspiroivimmat ja vaikutusvaltaisimmat naiset.

– Hän on ensimmäinen nainen työssään, ja on kerännyt huomiota riidanhaluisella ja värikkäällä tyylillään, BBC kuvaili.

Zaharovan värikäs tyyli keräsi positiivistakin huomiota tiedottajapestin alkuaikoina. Kuvassa hän laittaa jalalla koreaksi Sotshissa vuonna 2016.

Zaharova syntyi Moskovassa vuonna 1975 jouluaaton lahjana vanhemmilleen Vladimirille ja Irinalle. Perhe muutti kuusi vuotta myöhemmin Moskovasta Pekingiin, jossa Zaharovan isä työskenteli Neuvostoliiton suurlähetystössä.

Paluu Venäjälle tapahtui vuonna 1993, kaksi vuotta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.

Urapolkuaan Zaharova alkoi kulkea diplomaatti-isänsä jalanjäljissä. Hän suoritti ensimmäisen tutkintonsa kansainvälisestä journalismista moskovalaisessa, Venäjän ulkoministeriön alla toimivassa MGIMO-yliopistossa vuonna 1998.

Lue lisää: CNN: Nuoret naiset Venäjän informaatio­sodan kärjessä – tällaisia ovat Ukrainalle kostoa vannovat Putinin raivottaret

Edes Zaharovan äiti ei uskonut tyttärensä haaveisiin diplomaatin tai ulkomaan kirjeenvaihtajan uralla, sillä alat oli maassa yksinomaan miehille varattu.

– Sinun on ymmärrettävä, että kumpikaan poluista ei ole avoinna sinulle. Meidän maassamme ei ole naisia diplomaatteina tai ulkomaan kirjeenvaihtajina, Zaharova sanoi Meduza-lehden haastattelussa äitinsä todenneen.

Edes Zaharovan äiti ei uskonut hänen mahdollisuuksiinsa diplomatian urapolulla. Kuvassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Zaharova vuonna 2017.

Zaharovan äiti oli kuitenkin väärässä. Maria nousi 30 vuoden iässä Venäjän pysyvän YK-edustuston lehdistösihteeriksi New Yorkissa. Pestissä hän toimi 2005–2008 ja meni tänä aikana naimisiin liikemies Andrei Makarovin kanssa. Parin ainoa tytär syntyi 2010.

Vuonna Zaharovalle 2011 aukesi apulaisjohtajan paikka ulkoministeriön tiedotusosastolla. Neljä vuotta myöhemmin tehtiin historiaa, kun Zaharovasta leivottiin Venäjän ulkoministeriön tiedottaja. Virka, jossa hän tänä päivänä uhkailee kovasanaisesti Suomea.

Lue lisää: Venäjän ulkoministeriön tiedottaja julkaisi somessa erikoisen videon kesän­vietostaan

Venäjällä Zaharova on tähti, jota on pidetty Venäjän vastauksena Valkoisen talon entiselle tiedottajalle Jen Psakille. Psaki oli Venäjällä yhtenään ilkikurisen vitsailun aiheena ja hänestä tehtiin jopa pilkkaavia t-paitoja turisteille.

– Washingtonin tiedottajaklovnit eivät pärjää Venäjän ykköstiedottajanaiselle, kirjoitti Russia Insider otsikossaan seitsemän vuotta sitten.

Zaharova osallistumassa Krimin Venäjään liittämisen vuosipäiväjuhlallisuuksiin.

Suosiostaan huolimatta Zaharova ei ole säästynyt kohuilta kotimaassaan. Vuonna 2016 Zaharova vihjaili Donald Trumpin vaalivoiton olleen juutalaisten ansiota, mikä johti syytöksiin antisemitismistä.

Kriitikoilleen hän antoi bensaa liekkeihin tänä keväänä, kun hän nimesi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan yhdeksi syyksi borssikeiton reseptin.

– Jopa keittokirjat on kielletty. Miksi? Koska ette voineet jakaa borssikeiton reseptiä muiden kansojen kanssa vaan mielestänne se kuuluu vain yhdelle kansalle, Zaharova hämmensi keväisessä tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuus nosti oitis alkoholismihuhut, sillä ulkoministeriön tiedottaja vaikutti silmin nähden päihtyneeltä lausuessaan borssikeittokommentteja. Sittemmin Zaharova on pitänyt esiintymisensä siistinä ja jatkanut viileän uhkailevaa tyyliään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?