Elon Muskin väitetään keskustelleen Vladimir Putinin kanssa ennen kohuttua rauhan­ehdotustaan

Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer kertoi yrityksen uutiskirjeessä kuulleensa asiasta Muskilta itseltään.

Elon Musk kuvattiin Los Angelesissa järjestetyssä E3-pelitapahtumassa kesäkuussa 2019.

11.10.2022 21:26

Monimiljardööri Elon Musk onnistui suututtamaan ukrainalaiset viime viikolla esittelemällä ehdotuksensa rauhansopimuksesta Venäjän ja Ukrainan välille. Musk twiittasi listan asioista, joita rauhaan kuuluisi.

Muskin mukaan Venäjän itseensä liittämillä Ukrainan alueilla tulisi järjestää YK:n valvonnan alla uusi kansanäänestys, jonka tulosta Venäjä noudattaisi. Muskin ehdotuksessa Krimin niemimaa jäisi osaksi Venäjää ja sen vesihuolto turvattaisiin.

Ukrainan taas tulisi ehdotuksen mukaan pysyä puolueettomana.

Ukrainalaisten lisäksi Muskin ehdotus pöyristytti myös muualla maailmassa, sillä sen on katsottu olevan suoraan linjassa hyökkäävänä osapuolena olevan Venäjän näkemysten kanssa. Ukraina on tehnyt toistuvasti selväksi, että se ei ole myöntymässä minkäänlaisiin alueluovutuksiin vastineena rauhasta.

Venäjän hallinnossa Muskin avausta puolestaan kiiteltiin.

Lue lisää: Elon Musk esitteli oudon ehdotuksen rauhan­sopimuksesta Ukrainalle – ukrainalais­lähettiläs vastasi heti: "Painu vi**uun"

Tiistaina julkisuuteen tuli väite, jonka mukaan Musk olisi keskustellut itsensä Vladimir Putinin kanssa ennen ehdotuksensa julkistamista. Väitteen esitti poliittisten riskien konsulttiyrityksen Eurasia Groupin johtaja, politiikantutkija Ian Bremmer yrityksen uutiskirjeessä.

Bremmer kertoi Muskin sanoneen hänelle kaksi viikkoa sitten, että Putin on ”valmistautunut neuvottelemaan”, mutta vain sillä ehdolla, että Krim pysyisi Venäjällä ja Ukraina puolueettomana. Ukrainan tulisi myös tunnustaa Venäjän alueliitokset Donetskin, Luhanskin, Zaporizzjan sekä Hersonin alueilla.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin väitetään sanoneen Elon Muskille, että hän olisi valmis rauhanneuvotteluihin.

Bremmerin mukaan Putin olisi sanonut Muskille myös, että Venäjä saavuttaa kyseiset tavoitteet ”keinolla millä hyvänsä”. Tässä yhteydessä keskustelussa mainittiin väitetysti myös mahdollinen ydinaseisku.

– On tehtävä kaikki sen eteen, jotta tuo lopputulos vältettäisiin, Muskin väitetään sanoneen Bremmerille.

Bremmerin väitteistä uutisoivat Vice sekä Business Insider. Musk ei vastannut kummankaan kommentointipyyntöön.

Hän kommentoi asiaa kuitenkin Twitterissä tiistai-iltana, kun häneltä kysyttiin, onko väite totta.

– Ei, se ei ole totta. Olen puhunut Putinille vain kerran ja siitä on noin 18 kuukautta. Keskustelun aiheena oli avaruus, Musk väitti.

Muskilta kysyttiin myös, olisiko tämä valmis keskustelemaan Putinin kanssa mahdollisista vaihtoehdoista rauhan saavuttamiseksi.

– Se olisi hyödytöntä, koska tällä hetkellä Venäjän ja Ukrainan vaatimukset eivät kohtaa. Se ei ole edes lähellä, Musk vastasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?