Venäjän ulko­ministeriön kova­sanainen tiedottaja uhkailee taas Suomea

Zaharova lupasi ”nopean vastauksen”, jos Suomi lakkauttaa Venäjän konsulaatin Turussa.

Maria Zaharova pillastui Turun pormestarin Minna Arven twiitistä.

11.10.2022 20:04

Venäjän ulkoministeriön kovasanainen tiedottaja Maria Zaharova lupasi tiistaina Venäjän vastaavan heti, jos Suomi päätyy lakkauttamaan Turussa sijaitsevan Venäjän federaation pääkonsulaatin.

Lue lisää: Turun pormestari vaatii Venäjän konsulaatin lakkauttamista

– Suomella ei sen suhteen pitäisi olla mitään harhakuvitelmia, Zaharova sanoi tiistaina Rossijskaja Gazetan verkkosivujen mukaan.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto: Suomi selvittänyt Venäjän pää­konsulaatin sulkemista Turussa

Zaharova painotti, että ”Helsingin pitäisi olla tietoinen, että sellaisen aloitteen toteuttaminen johtaa nopeaan vastaukseen Venäjän puolelta”.

Zaharova ei RG:lle kuitenkaan täsmentänyt, mitä Venäjän nopeat vastatoimet olisivat.

Turun pormestari Minna Arve vaati maanantaina Venäjän Turun-konsulaatin lakkauttamista Twitter-viestissään.

– Ulkoministeriö voisi aloittaa keskustelut konsulaatin lakkauttamisesta Turun kaupungissa, hän kirjoittaa merkiten julkaisuun ulkoministeriön ja Turun kaupungin.

Zaharovan mukaansa tämäntapaiset lausunnot ovat ”russofobisten suomalaispoliitikkojen uusia yrityksiä saada halpaa suosiota provosoimalla vastakkainasettelua Venäjän kanssa”.

Zaharova on aikaisemminkin tullut tunnetuksi kovasanaisista lausunnoistaan. Zaharova mm. uhkaili toistuvasti Suomea viime keväänä, kun Suomi harkitsi liittymistä sotilasliitto Natoon. Lisäksi hän vihjasi ”sotilaallisella yllätyksellä” viime toukokuussa, kun Suomi lopulta oli jättänyt hakemuksensa.

Venäjän Turun-konsulaatti sijaitsee Vartiovuodenpuiston kupeessa Luostarinmäellä.

Venäjällä on Suomessa kolme konsulaattia: pääkonsulaatti Turussa ja konsulaatit Maarianhaminassa ja Lappeenrannassa. Suurlähetystö sijaitsee Helsingissä ja sen ohessa suurlähetystön konsuliosasto.

Turun pääkonsulaatin toimialueeseen kuuluu läntinen Suomi. Konsulaatti tarjoaa alueella asuville venäläisille muun muassa passipalveluita, vaikka yhteydet Suomeen ovat tällä hetkellä kuihtuneet lähes olemattomiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?