Näin Putinin juhlapäivä sujui – Lukashenka antoi omalaatuisen lahjan

Vladimir Putinin 70-vuotispäivä sujui tiukasti töiden merkeissä.

Iso osa Vladimir Putinin syntymäpäivästä kului CIS-maiden epävirallisessa huippukokouksessa Pietarissa.

7.10. 22:35

Jos olet Venäjän presidentti ja täytät 70 vuotta, mikä olisi sopiva syntymäpäivälahja?

Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan mukaan sopiva syntymäpäivälahja oli traktori.

Lue lisää: Sota­tieteiden tohtori: Putinilla alkaa olla tukalat oltavat – ”Informaatio­kupla on vuotamassa”

Saapuessaan Konstantinovskin palatsiin Pietarin etelälaidalle Strelnaan Lukashenka sanoi toimittajille, että hän antoi Putinille lahjaksi samanlaisen Belarus-merkkisen traktorin, jollainen hänellä itselläänkin on.

– Kaikista paras, Lukashenka sanoi Odnoklassniki-sivuston mukaan.

Lue lisää: Aljaksandr Lukashenka onnitteli Vladimir Putinia: ”Pitkää ikää luotettavien ystävien ympäröimänä”

Lisäksi pietarilainen taiteilija Aleksei Sergijenko aikoi lahjoittaa presidentille maalaamansa ”Putin with a Puppy” -taideteoksen. 2x2 metriä kokoisessa taulussa Putin halaa koiranpentua.

Taiteilija Aleksei Sergijenkon maalaus on 2x2-metrinen, ja se esittää Putinia koiranpennun kanssa.

Muutoin Putinin juhlapäivä sujui visusti töiden merkeissä. Aamupäivän aikana hän vastaanotti onnittelupuhelut muun muassa Kazakstanin entiseltä presidentiltä Nursultan Nazarbajevilta, Kirgisian presidentiltä Sadyr Zhaparovilta, Kuuban presidentiltä Miguel Diaz-Canelilta, Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta sekä Etelä-Afrikan presidentiltä Cyril Ramaphosalta.

Sen lisäksi Putinia onnittelivat sähkeitse tai sähköpostitse ainakin Lukashenka, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un, Nicaraguan presidentti Daniel Ortega sekä tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov.

Länsimaiden johtajat sen sijaan jättivät onnittelunsa antamatta.

Puheluiden jälkeen Putin osallistui Strelnassa neuvostotasavalloista koostuvan itsenäisten valtioiden yhteisön (CIS) epäviralliseen huippukokoukseen, joka päättyi vasta illalla.

Konstantinovskin palatsin neuvotteluhuone oli hulppea, mutta syntymäpäivätunnelma tuskin nousi kovin riehakkaaksi.

– Kokous on juuri päättynyt. Putin tapaa nyt vieraita, presidentin lehdistötiedottaja Dmitri Peskov sanoi uutistoimisto Tassille vähän kello 18:n jälkeen Suomen aikaa.

Kokoontuminen oli tavallaan valmisteluistunto ensi viikolla Kazakstanin Astanassa pidettävään CISin varsinaiseen huippukokoukseen.

Putinin saapuminen synnyinkaupunkiinsa oli Pietarissa suuri iso tapaus.

Yli 2 500 kaupunkilaista kokoontui Palatsiaukiolle juhlistamaan presidentin syntymäpäivää. Juhlijoilla oli mukanaan julisteita ja Venäjän lippuja.

Lopuksi juhlijat järjestäytyivät niin, että he muodostivat suuret kirjaimet, joissa luki ”Putin – minun presidenttini.”

Tämän vuoden merkkipäivä sujui vaisummin kuin moniin vuosiin Ukrainan sodan takia. Suuria juhlallisuuksia ei järjestetty.

Takavuosina Putin on juhlinut syntymäpäiviään näyttävästi muun muassa ulkomaanmatkoilla, eräretkillä Siperiassa tai pelaamalla jääkiekkoa.

Aljaksandr Lukashenka antoi Putinille lahjaksi Belarus-traktorin. Tarkasta mallista ei ole varmuutta, mutta Valko-Venäjän uutistoimiston Beltan mukaan kyseessä saattaa olla Belarus 1523.3 -traktori.

Vähänkään isompia juhlallisuuksia järjestettiin ilmeisesti vain Tshetsheniassa, jossa Kadyrov lupasi ”isot juhlat” hevoskilpailuineen ja judokeskuksen avajaisineen.

– Näytämme koko maailmalle, miten paljon arvostamme häntä. Venäläiset saavat olla hyvin onnellisia, että meillä on tuollainen presidentti, Kadyrov kirjoitti Telegram-viestissään Moscow Timesin mukaan.

Tshetshenian alueen turvallisuusjoukkojen jäsenet kerääntyivätkin perjantaina pääkaupunkiin Groznyiin juhlistamaan Putinin syntymäpäivää sekä kunnioittamaan Kadyrovia Ukrainan separatistien tukemisesta.

Ukrainan Donetskin alueen Venäjän asettama nukkejohtaja Denis Pushilin luovutti Kadyroville "Donetskin kansantasavallan sankarin" mitalin. Tshetshenian television mukaan tapahtumaa seurasi noin 20 000 henkilön yleisö.

Mustiin pukeutuneiden turvallisuusjoukkojen ja sotilaiden joukkoon kuului myös jäseniä niin kutsutusta A A Kadyrovin pataljoonasta, joka on nimetty Ramzanin isän Ahmad Kadyrovin mukaan. Hän oli aikoinaan Moskovan vastainen kapinallinen, joka vaihtoi uskollisuuttaan Putinin Venäjän puolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?