ISW: Putin saattanut löytää syntipukin sotilaallisille epäonnistumisille

Yhdysvalloissa toimivan ISW-ajatushautomon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikuttaa ottaneen etäisyyttä puolustusministeri Sergei Shoiguun.

ISW arvioi, että Vladimir Putin (oik.) saattaa pyrkiä vierittämään syytä sotilaallisista epäonnistumisista Sergei Shoigun niskoille.

6.10. 13:46

Kaksi viikkoa sitten Venäjälle julistettuun osittaiseen liikekannallepanoon kohdistuva kritiikki on yhä kasvanut, ja ISW arvioi, että Putin saattaa pyrkiä vierittämään syytä asiasta Shoigun niskoille.

Keskiviikkona Putin kertoi allekirjoittaneensa asetuksen "korjauksista" liikekannallepanoon. Hänen mukaansa syynä tähän on se, ettei puolustusministeriö tehnyt riittävän ajoissa lakimuutoksia, jotka koskevat mobilisaatiosta vapautettujen kansalaisryhmien listoja.

– Suora kritiikki puolustusministeriötä kohtaan on samalla epäsuoraa kritiikkiä Shoigulle, jota Putin näyttää asettavan vastuuseen Ukrainan sodassa tapahtuneista epäonnistumisista, ISW kirjoittaa raportissaan.

Keskiviikkona myös duuman puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Andrei Kartapolov kritisoi puolustusministeriötä ja sanoi, että armeijan pitäisi lopettaa valehteleminen Ukrainan sodasta.

Shoigun "tuhoa" ovat ennakoineet myös Ukrainan sotaa seuraavat venäläiset sotilasbloggaajat.

ISW:n mukaan Putin kuitenkin todennäköisesti pidättäytyy Shoigun erottamisesta niin kauan kuin hän kokee voivansa syyttää tätä sotilaallisista epäonnistumisista. Samalla hän pyrkii vankentamaan tukeaan muiden ryhmien kuten sotilasbloggaajien ja vaikutusvaltaisten silovikkien keskuudessa.

Heihin lukeutuvat myös puolustusministeriötä jo aiemmin kritisoineet Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov ja Wagner-palkka-armeijan perustanut liikemies Jevgeni Prigozhin.

Merkkinä tuen hakemisesta ISW pitää Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin keskiviikkoista lausuntoa, jossa tämä ylisti Prigozhinin ponnisteluja. Samassa yhteydessä Peskov kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin Prigozhinin aiemmin esittämästä kritiikistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?