Venäjä haluaa salata äänestyksen YK-päätös­lauselmasta, joka tuomitsisi alueliitokset

Viime viikolla Venäjä esti vastavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa.

6.10. 0:57

YK:n yleiskokous eli maailmanjärjestön 193 jäsenmaata äänestävät ensi viikolla päätöslauselmasta, joka tuomitsisi Venäjän menettelyn Ukrainan alueiden liittämiseksi itseensä. Länsimaiden laatima esitys yleiskokouksen päätöslauselmaksi puhuu ”laittomista niin sanotuista kansanäänestyksistä” ja ”yrityksestä laittomaan alueliitokseen”.

Venäjä lobbaa sen puolesta, että YK:n yleiskokouksen äänestyksessä maiden äänet eivät olisi tavalliseen tapaan julkisia vaan pysyisivät salattuina, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Tämä on selvästi politisoitu ja provokatiivinen kehityskulku, jonka tarkoitus on syventää yleiskokouksen kahtiajakoa ja eriyttää sen jäsenkuntaa toisistaan entisestään, Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja kirjoitti Reutersin mukaan.

Nebenzja perusteli Venäjän toivetta sillä, että länsimaiden painostuksen alla YK:n jäsenmaiden voi olla vaikeaa ilmaista todellista tahtoaan julkisesti.

Diplomaattilähteiden mukaan äänestyksen muuttaminen salaiseksi olisi luultavasti mahdollista vain, jos siitä erikseen äänestettäisiin yleiskokouksessa julkisilla äänillä, kertoi Reuters.

Viime viikolla Venäjä esti vastaavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa sillä on pysyvänä jäsenmaana veto-oikeus.

Venäjä masinoi aiemmin syyskuussa näytöskansanäänestykset Ukrainaan kuuluvien Hersonin, Zaporizzjan, Donetskin ja Luhanskin alueiden liittämisestä Venäjään, ja viime viikolla Venäjä julisti liittävänsä ne itseensä. Venäjä ei edes hallitse kokonaan alueita, joita se tätä nykyä väittää omikseen.

Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta Ukrainaan kuuluu myös Krimin niemimaa, jonka Venäjä miehitti ja julisti liittävänsä itseensä jo keväällä 2014.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?