Video: Etelä-Korean ohjuskoe meni pahasti pieleen – ohjus syöksyi maahan valtavan leimauksen saattelemana

Etelä-Korea ja Yhdysvallat järjestivät ohjuskokeen vastauksena Pohjois-Korean koelaukaisuun.

5.10. 2:11 | Päivitetty 5.10. 11:03

Etelä-Korea ja Yhdysvaltain armeija ampuivat ohjuksia mereen vastauksena Pohjois-Korean tiistaiseen keskipitkän kantaman ballistisen ohjuksen (IRBM) laukaisuun, Etelä-Korea ilmoitti keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pohjois-Korean tiistaiaamuna ampuma ohjus lensi Japanin yli ja aiheutti Japanin pohjoisosissa hälytyksen. Ohjuksen kantama oli toistaiseksi pisin Pohjois-Korean laukaisemista keskipitkän kantaman ballistisista ohjuksista.

Tiistaiaamun ohjuskoe oli ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Pohjois-Korean ohjus lensi Japanin ylitse.

Etelä-Korean asevoimat ilmoitti keskiviikkona, että eteläkorealaiset ja yhdysvaltalaiset joukot järjestivät vastauksena oman ohjusharjoituksen.

Lausunnon mukaan sekä Etelä-Korean että Yhdysvaltain joukot ampuivat yhdysvaltalaisvalmisteisia lyhyen kantaman ballistisia ATACMS-ohjuksia.

Lausunnon mukaan sekä Etelä-Korean että Yhdysvaltain joukot ampuivat yhdysvaltalaisvalmisteisia lyhyen kantaman ballistisia ATACMS-ohjuksia.

Etelä-Korean armeija vahvisti erikseen, että eteläkorealainen Hyunmoo-2-ohjus hajosi pian laukaisun jälkeen ja syöksyi maahan. Epäonnistunut laukaisu ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Japanin pääministeri Fumio Kishida tuomitsivat Pohjois-Korean tiistaisen kokeen ”voimakkaasti”. Euroopan unioni kutsui sitä ”holtittomaksi ja tarkoituksellisen provosoivaksi toiminnaksi”, ja YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi laukaisun YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia rikkovana.

Yhdysvallat pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan Pohjois-Korean tilanteen vuoksi keskiviikkona, mutta diplomaattien mukaan Kiina ja Venäjä vastustavat asiasta turvallisuusneuvostossa käytävää julkista keskustelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?