Zelenskyi: Ukraina ei tahdo neuvotella Putinin kanssa – Venäjän presidentin odotetaan pian vahvistavan laittomat alue­liitokset

Kreml tiedotti tiistaina, että se jatkaa "sotilaallista erikoisoperaatiotaan", jos Ukraina ei suostu neuvottelemaan.

4.10. 14:14

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut määräyksen, joka kieltää Ukrainaa käymästä virallisia neuvotteluja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Zelenskyin mukaan neuvottelut Putinin kanssa ovat "mahdottomia”. Asiasta uutisoi Reuters.

– Hän (Putin) ei tiedä, mitä arvokkuus ja rehellisyys ovat. Sen takia olemme valmiita keskusteluihin Venäjän kanssa, mutta vain toisen Venäjän presidentin kanssa, Zelenskyi lausui.

Linjaus on annettu sen jälkeen, kun Venäjä julisti liittävänsä Ukrainan alueita osaksi Venäjää. Kreml tiedotti tiistaina, että se jatkaa "sotilaallista erikoisoperaatiotaan", jos Ukraina ei suostu neuvottelemaan.

– Me joko odotamme, että nykyinen presidentti muuttaa asenteensa tai odotamme, että seuraava presidentti muuttaa asennoitumistaan Ukrainan kansan edun mukaisesti, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Peskovin mukaan Putin allekirjoittaa pakkoliitoksia koskevat asiakirjat tiistain aikana. Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi aiemmin päivällä lait, joiden mukaan Zaporizzjan, Hersonin, Luhanskin ja Donetskin alueet liitetään osaksi Venäjää.

Päätös oli liittoneuvostossa yksimielinen.

Pakkoliitettävät alueet kattavat noin 18 prosenttia Ukrainan pinta-alasta.

Venäjällä ei ole täyttä hallintaa yhdestäkään alueesta, jotka se on uhannut itseensä liittää. Ukraina ja sen länsiliittolaiset ovat tuominneet merkityksettömiksi sekä laittomat alueliitokset että niiden perusteena käytetyt tekaistut kansanäänestykset.

Euroopan unioni tiedotti tiistaina kutsuneensa Venäjän EU:n asiamiehen tuomitsemaan Venäjän laittomat alueliitokset. Maanantain tapaamisessa EU kehotti Venäjää perumaan "laittomat tekonsa" ja vetämään kaikki joukkonsa ehdoitta Ukrainasta.

– EU ei tunnusta eikä tule koskaan tunnustamaan tätä Venäjän laitonta liittämistä. Nämä Venäjän päätökset ovat mitättömiä, eikä niillä voi olla minkäänlaista oikeudellista vaikutusta, uutistoimisto Reutersin lainaamassa tiedotteessa sanottiin.

Venäjän hallinnolle näyttää olevan epäselvää, missä sen julistamien alueiden rajat menevät. Kreml väitti maanantaina kuulevansa Hersonin ja Zaporizzjan asukkaita siitä, missä alueiden rajojen tulisi kulkea.

Ukrainan joukot ovat onnistuneet entisestään etenemään alueilla, jotka Venäjä yrittää laittomasti liittää itseensä. Ukrainan joukot ovat BBC:n sekä CNN:n mukaan edenneet eteläisessä Hersonissa sekä Itä-Ukrainan Luhanskissa.

Medioiden mukaan Ukrainan joukkojen edistymisestä ovat kertoneet sekä Hersonin että Luhanskin venäjämieliset viranomaiset. Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot etenevät nyt useilla alueilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?