Kommentti: Kuin olisivat omissa hautajaisissaan olleet – Vladimir Putinin lähipiirin kasvoilla ei iloa näkynyt

Presidentti Vladimir Putinin lähipiirin ilmeet kertoivat perjantaina kaiken oleellisen Kremlissä. Venäjän korkeimmasta eliitistä heijastui voimattomuus ja hiipivä pelko, Arja Paananen kirjoittaa kommentissaan.

Kuvat Vladimir Putinin yleisöstä Kremlissä kertovat paljon Venäjän eliitin tunnelmista.

30.9. 22:08

Pietari, Venäjä

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti perjantaina Kremlissä pitkän ja perusteellisen puheen, kuten hänen lehdistösihteerinsä Dmitri Peskov lupasi jo päivää aiemmin.

Itse puheessa ei ollut oikeastaan muuta uutta kuin se, että Putin oli lisännyt vainoharhaisuus- ja valehtelukerrointa vielä jonkin verran aiempiin puheisiinsa verrattuna.

Pääpaino ei ollut nyt Ukrainan väitetyssä natsihallinnossa vaan lännen pahuudessa, moraalittomuudessa ja ”saatanallisuudessa”. Viesti oli selvä: tästä eteenpäin Venäjä katsoo taistelevansa nimenomaan länttä vastaan.

Vahva meikkivoide- ja puuterikerros peitti Vladimir Putinin väsymyksen ja ikääntymisen jälkiä.

Länsimaisin korvin kuultuna Putin valehteli aivan koko ajan ja käänsi kaiken juuri täsmälleen päinvastoin. Puheessaan Putin sen sijaan väitti, että länsi valehtelee koko ajan ja kääntää kaiken päinvastoin.

Neuvostoliitto ja Venäjä esiintyivät Putinin puheessa puolestaan kaiken hyvyyden tyyssijoina. Siihen venäläiseen kotiin Putin toivotti nyt ”ikuisiksi ajoiksi” tervetulleiksi Venäjän Ukrainalta anastamat uudet alueet eli niin kutsutut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat sekä Zaporizzjan ja Hersonin alueet.

Putin teki kaikkensa ollakseen vakuuttava ja voimallinen. Kun hän saapui Kremlin Yrjönsaliin, hän hyppäsi ketterästi puhujakorokkeelle aivan kuin osoittaakseen, että kaikki epäilyt hänen terveytensä heikkenemisestä ovat paikkaansa pitämättömiä.

Muutamista lähikuvista kuitenkin näkyi, että Putinin kasvoilla oli vahva meikki peittämässä ikääntymisen ja kenties Ukrainan ”erikoisoperaation” tuoman väsymyksen jälkiä.

Kun Putin vyörytti täysillä tulemaan kaunaista länsivihapropagandaansa, paljastavaa oli tarkastella Kremlin salissa istuvaa yleisöä, joka koostui Venäjän korkeimmasta eliitistä.

Minkäänlaista aitoa iloa tai riemua ”historiallisten alueiden kotiinpaluusta” ei näkynyt kenenkään kasvoilla. Joku yritti jossain kohtaa hieman väkinäisesti hymyillä. Oli aivan kuin he olisivat omissa hautajaisissaan olleet.

Sergei Kirijenkon (etualalla keskellä) takana istunut Sergei Ivanov ei näyttänyt voivan hyvin.

Sergei Lavrov oli myös totisena.

Kuvaavin kaikista oli ehkä Venäjän turvallisuusneuvostossa nykyisin istuvan Sergei Ivanovin olemus. Katsojana oikein säikähti, kun kuva siirtyi suomalaistenkin hyviin tuntemaan veteraanidiplomaattiin, sillä Ivanov ei selvästikään näyttänyt voivan hyvin – saati sitten että hän olisi ollut hyvillä mielin.

Venäjän entisestä presidentistä ja nykyisestä turvallisuusneuvoston varajohtajasta Dmitri Medvedevistä on huhuttu jo pitkään, että hänellä olisi alkoholiongelma. On esitetty myös väitteitä, että jotkut muutkin Putinin lähipiirin miehet olisivat lieventäneet sotastressiään tarttumalla pulloon.

Kremlin salin yleisöä katsellessa tätäkään vaihtoehtoa ei voinut sulkea pois. Useampikin Venäjän eliitin edustaja vaikutti vanhentuneen ja punakoituneen lyhyessä ajassa.

Medvedevillä näytti myös olevan vanha vaivansa, sillä hänellä oli ajoittain vaikeuksia pysyä hereillä.

Valentina Matvijenkon silmissä ei näkynyt tunteita. Vjatsheslav Volodin ja Mihail Mishustin taputtivat niin ikään vakavina.

Entinen naiskosmonautti Valentina Tereshkova muistetaan henkilönä, joka ”ehdotti” Venäjän perustuslain muuttamista niin, että Putin voi istua vallassa vuoteen 2036 saakka. Tereshkovan edessä istuu Konstantin Kosatshev.

Venäjän valtiollinen televisio välitti yleisöstä kuvaa varsin niukasti, mutta aina kun kuva kääntyi yleisöön päin, tunnelma oli vakava ja jollain tapaa pahaenteisen surullinen.

Takuuvarmasti moni Putinin yleisön joukosta mietti pienessä mielessään, mitä ihmettä me olemmekaan menneet tekemään – mutta paluuta ei ole, on vain näyteltävä tämä näytelmä loppuun yhdessä Putinin kanssa.

Liittoneuvoston puhemies Valentina Matvijenko istui eturivissä tyylikkäänä kuten aina, mutta hänelläkin oli vahva meikki eikä silmissä näkynyt mitään tunteita edes silloin, kun hän taputti Putinin sanomisille.

Puheen loppupuolella tv-kuva kääntyi eturiviin, jossa istuivat Putinin lähimmät miehet kuin rippikoulussa ripitettävinä tai kuin kohtaloonsa alistuneina.

Rivin yleinen olemus oli kaikkea muuta kuin voitokas. Sama yleisilme oli koko salissa: ihmisistä heijastui pikemminkin voimattomuus ja hiipivä pelko.

Kuvassa oikeassa laidassa istuu Venäjän valtionsyyttäjä Igor Krasnov ja hänen vierellään Putinin presidentinhallinnon päällikkö Anton Vaino. Dmitri Medvedevin vieressä istuvaa Nikolai Patrushevia näyttää väsyttävän, ja sama vaiva oli myös Mevdedevillä itsellään.

Anton Vaino ja Igor Krasnov. Vainon isoisä oli Viron neuvostotasavaltaa johtanut Karl Vaino.

Kaikki Putinin pidoissa nyt läsnä olleet tietävät nimittäin takuulla, että jos tämä uhkapeli päättyy Venäjän tappioon, syytettyjen penkille joutuu todennäköisesti jokainen heistä.

Saattoipa joku heistä tuntea jopa pienen pistoksen omassatunnossaankin. Juuri heidän käsissään on jo satojentuhansien venäläisten ja ukrainalaisten verta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?