Tällainen oli Putinin puhe: uhosi lännelle ja huudatti yleisöään – ilta jatkui kansanjuhlalla

Presidentti Putin uhosi puheessaan neljän Ukrainan alueen asukkaiden olevan nyt "ikuisesti Venäjän kansalaisia". Pitkä puhe ei keskittynyt anastettaviin alueisiin vaan kertasi Venäjän ja lännen vastakkainasettelua. Putin syytti kaikista mahdollisista synneistä länsimaita.

Putinin allekirjoittamilla sopimuksilla ukrainalaisalueiden liittymisestä Venäjään ei ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä, eikä kyseisten alueiden asema siten muutu miksikään.

30.9. 19:14

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja neljän Ukrainan alueen nukkejohtajat ovat allekirjoittaneet perjantaina Moskovassa sopimukset, joiden mukaan alueet liittyisivät Venäjään.

Sopimuksilla ei kuitenkaan ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä eikä kyseisten alueiden asema siten muutu miksikään.

Putinin puheen ja allekirjoitusten jälkeen Kremlissä pidetty seremonia päättyi Venäjän kansallislauluun. Tämän jälkeen Putin ja neljä niin kutsuttua aluejohtajaa liittivät kätensä yhteen ja koko sali huusi rytmikkäästi: "Venäjä, Venäjä, Venäjä!"

Kansainvälinen yhteisö on jo etukäteen tuominnut yrityksen alueiden anastamisesta sekä alueilla aiemmin pidetyt valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

Myös esimerkiksi Suomen presidentinkanslia on tuominnut Venäjän toimet.

Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizzzan ja Hersonin alueita. Venäjä on aiemmin tunnustanut alueiden laittomat itsenäistymiset. Alueiden nukkehallinnot anoivat tämän jälkeen Moskovalta liittymistä Venäjään.

Putin puhui Kremlissä.

–  Venäjän federaatioon syntyy neljä uutta aluetta. Se on miljoonien ihmisten tahto. Ja se on heidän oikeutensa, luovuttamaton oikeutensa, Putin totesi.

Hänen puheensa on laajalti tuomittu totuuden vääristelemisenä.

Lue lisää: Kommentti: Aivan kuin Vladimir Putin ja Sauli Niinistö olisivat puhuneet eri planeetoilla

–  Me tulemme puolustamaan maatamme ja kansan turvallisuutta kaikilla käytettävissämme olevilla keinoilla, hän varoitti, muttei maininnut erikseen ydinasetta.

Ironista liittämispuheissa on se, etteivät venäläisjoukot edes pidä kokonaan hallussaan Venäjään muka liittyviä alueita.

Putin osoitti puheessaan sanansa lännelle ja vakuutti, että Venäjän "uusien alueiden" asukkaat ovat "ikuisesti Venäjän kansalaisia". Ukrainan johtoa Putin kehotti lopettamaan sodan ja väitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin.

–  Mutta (neljän alueen) kansan valinnasta emme neuvottele. Se on tehty. Venäjä ei sitä petä. Ja kehotamme Kiovan nykyisiä vallanpitäjiä suhtautumaan heidän vapaaseen tahdonilmaukseensa kunnioituksella. Vain niin voidaan päästä rauhaan, Putin sanoi.

Putin rakenteli puheessaan historiallista raamia sille, miksi puheena olevat neljä Ukrainan aluetta muka kuuluisivat Venäjälle.

–  Se on seurausta historiallisesta yhtenäisyydestä sodassa, jonka voitti meidän esi-isiemme sukupolvi. He jotka muinaisen Venäjän alkulähteiltä asti ovat vuosisatojen ajan luoneet ja puolustaneet Venäjää, Putin sanoi.

–  Novorossijassa seisoivat kuolemaan saakka esi-isämme suuressa isänmaallisessa sodassa, hän jatkoi.

Ukrainan vastaisissa taisteluissa surmansa saaneita Putin ylisti "Venäjän sankareiksi".

Putinin puhetta ja allekirjoitustilaisuutta leimasi teatraalisuus. Tilaisuudessa huudettiin Venäjän nimeä. Presidentti Putin tuuletti anastettujen alueiden nukkejohtajien kanssa.

Presidentti valitti jälleen kerran myös sitä, että puolue-eliitti oli päättänyt Neuvostoliiton hajottamisesta vastoin kansan tahtoa ja repinyt monet kansalaiset "irti synnyinmaastaan".

–  Voi olla, että päättäjät eivät ymmärtäneet, mihin tämä lopulta johtaa, mutta se ei ole enää tärkeää. Mennyttä ei saa takaisin, Neuvostoliittoa ei enää ole, eikä Venäjä sitä enää tarvitse, me emme sitä tavoittele, Putin sanoi.

Kansanjuhlassa Punaisella torilla oli perjantaina runsaasti ihmisiä. BBC kertoi aiemmin Telegramissa liikkuneista tiedoista, joiden mukaan yleisöä olisi houkuteltu paikalle muun muassa rahallista korvausta vastaan.

Puheen odotettu pääaihe eli yritys Ukrainan alueiden anastamiseksi jäi Putinin pitkässä puheessa lopulta lähes sivuseikaksi. Sen sijaan Putin kertasi luettelomaisesti Venäjän ja lännen historiallista vastakkainasettelua. Putinin mukaan lännen pitkä Venäjä-vastaisuus kumpuaa siitä, ettei Venäjä koskaan suostunut lännen siirtomaaksi.

Putin kertasi myös lännen omaa siirtomaahistoriaa ja alleviivasi sitä, että Yhdysvallat on ainoa maa, joka on koskaan käyttänyt ydinasetta. Myös länsiliittoutuneiden tekemä Dresdenin tuhoisa pommitus toisessa maailmansodassa sai Venäjän presidentiltä oman mainintansa.

Tuoreimmista tapahtumista Putin vieritti syyn Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisestä lännen, tarkemmin sanojen "anglosaksien" kontolle.

Putinin tulkinnan mukaan kaiken pahan alku ja juuri on Yhdysvallat, jonka tahtoon kaikki muut länsimaat joko pakotetaan tai sitten ne taipuvat siihen vapaaehtoisesti.

Kremlissä pidetyssä seremoniassa oli läsnä koko Venäjän politiikan ja muun yhteiskunnan kerma sekä anastettavien ukrainalaisalueiden Venäjän tukemien nukkehallintojen johto.

Seremoniassa oli läsnä koko Venäjän politiikan ja muun yhteiskunnan kerma sekä anastettavien ukrainalaisalueiden Venäjän tukemien nukkehallintojen johto.

Moskovassa pidetään illalla perjantaina kansanjuhla.

Putin odotutti arvovaltaista yleisöä jo totuttuun tapaansa saapumalla paikalle myöhässä.

Kremlissä sisätiloissa pidetyn tilaisuuden jälkeen järjestetään myös ulkoilmajuhla Punaisella torilla. Tilaisuudessa on ilmakuvien perusteella paljon ihmisiä. Myös Putin on noussut lavalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?