Putin väitti odotetusti ukrainalaisalueiden liittyvän osaksi Venäjää

Presidentti varoitti puheessaan länttä, että neljän alueen asukkaat ovat "ikuisesti Venäjän kansalaisia". Putinin pitkä puhe kertasi Venäjän ja lännen historiallista vastakkainasettelua ja syytti kaikista mahdollisista synneistä länsimaita.

Presidentti Putin piti puheen perjantaina iltapäivällä.

30.9.2022 16:06

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää Venäjän liittävän itseensä neljä Ukrainan aluetta. Kremlissä puhuneen Putinin mukaan asiaa koskevat asiakirjat allekirjoitetaan tänään Moskovassa.

Kansainvälinen yhteisö on jo etukäteen tuominnut yrityksen alueiden anastamisesta sekä aiemmin pidetyt valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita. Venäjä on aiemmin tunnustanut alueiden laittomat itsenäistymiset. Alueiden nukkehallinnot anoivat tämän jälkeen Moskovalta liittymistä Venäjään.

Putin osoitti puheessaan sanansa lännelle ja vakuutti, että Venäjän "uusien alueiden" asukkaat ovat "ikuisesti" Venäjän kansalaisia. Ukrainan johtoa Putin kehotti lopettamaan sodan ja väitti Venäjän olevan valmis neuvotteluihin.

Putin kertaisi pitkässä puheessaan Venäjän ja lännen historiallista vastakkainasettelua. Putinin mukaan lännen pitkä Venäjä-vastaisuus kumpuaa siitä, ettei Venäjä suostunut lännen siirtomaaksi.

Lue lisää: Sauli Niinistö kommentoi Putinin puhetta: ”Pahinta laatua”

"Anglosaksit Nord Stream -räjäytysten takana"

Putin kertasi myös lännen siirtomaahistoriaa ja alleviivasi sitä, että Yhdysvallat on ainoa maa, joka on koskaan käyttänyt ydinasetta. Myös länsiliittoutuneiden tekemä Dresdenin tuhoisa pommitus toisessa maailmansodassa sai Venäjän presidentiltä oman mainintansa.

Tuoreimmista tapahtumista Putin vieritti syyn Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisestä lännen, tarkemmin sanojen "anglosaksien" kontolle.

Kremlissä pidetyssä seremoniassa oli läsnä koko Venäjän politiikan ja muun yhteiskunnan kerma sekä anastettavien ukrainalaisalueiden Venäjän tukemien nukkehallintojen johto.

Putin odotutti arvovaltaista yleisöä jo totuttuun tapaansa saapumalla paikalle myöhässä.

Kremlissä sisätiloissa pidetyn tilaisuuden jälkeen on määrä järjestää myös ulkoilmajuhla Punaisella torilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?