Kommentti: Putin purki 30 vuoden raivonsa – Moskovassa käynnistyivät kuoleman juhlat

Putinin viha tunki läpi itsehillinnän, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Putin huokui pidäteltyä raivoa puhuessaan.

30.9.2022 16:47

Juuri mitä odotimme. Raivoa, vainoharhaa ja valheita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin täytti kaikki odotukset.

Putinin pidätelty ilmaisu Kremlissä viittasi siihen, että hänen raivonsa on todellista ja henkilökohtaista. Että Putin haluaa saada hyvityksen kaikesta väärästä mitä kokee tapahtuneen Venäjälle viimeisen 30 vuoden aikana. Ja Vladimir Putinille Venäjä on sama kuin Putin.

Täytyy ihmetellä, kuinka presidentti Putin on jaksanut hillitä itsensä tavatessaan läntisiä valtiopäämiehiä 20 vuoden ajan. Jos se olisi Putinista kiinni, hän olisi heidän tuhonsa tuoja.

Vastoin kaikkea kansainvälistä oikeutta Venäjä ilmoitti liittävänsä itseensä neljä Ukrainan aluetta, jotka eivät edes ole kokonaan sen halussa.

Perusteet tähän Putin haki historian hämäristä ja siitä kuinka Katariina Suuri perusti kaupunkeja nykyiseen Etelä-Ukrainaan 1700-luvulla. Samanlaisella logiikalla jokainen isompi Euroopan maa voisi yhä vaatia naapuriensa alueita, koska rajat ovat eläneet.

Kansainvälinen järjestys perustuu siihen, että näin ei enää tehdä. Venäjä rikkoo sitä turvanaan armeijansa, ydinaseensa ja paikkansa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Armeija horjuu Ukrainassa ja diplomaattinen vaikutusvalta vähenee venäläisten hirmutekojen ja tappioiden vuoksi. Jäljelle jäävät ydinaseet.

Venäjä antaa ymmärtää turvaavansa rajojaan kaikin keinoin, myös ydinaseilla. Nyt se on julistanut itselleen uudet rajat, joilla taistellaan.

Maailma elää vaarallisinta hetkeään 1960-luvun Kuuban kriisin jälkeen. Silloin ydinaseita oli murto-osa nykyisestä.

Syy vaaraan on Putinin.

Eurooppalaisista puhe kuulostaa aivan mielettömältä, mutta sillä on tarkoituksensa. Yleisö ei ole lännessä.

Putin kävi minuuttikaupalla läpi läntisten siirtomaavaltojen pahoja tekoja erityisesti Intiassa ja Kiinassa. Ne seuraavat sotaa aidan harjalla istuen. Kun Putin tietää, että myötätuntoa ei tule lännestä, hän hakee sitä idästä ja etelästä.

Joitain ystäviä lännessä Putin yhä kalastelee. Siksi hän teki absurdeja hyökkäyksiä läntistä sukupuolimoraalia ja vapauksia vastaan. Joihinkin läntisten ääriliikkeiden jäseniin ne voivat tehota.

Putin syytti ”anglosaksisia” maita Itämeren kaasuputkien sabotaasista. Venäjän osuudesta on esitetty huomattavasti uskottavampia epäilyjä.

Nyt teon motiiviksi tarjoutui yksinkertaisesti huomion kohdistaminen Moskovaan perjantai-iltapäivänä. Puheen jälkeen alkoi Venäjän uusien valloitusten juhlinta.

Moskovassa ovat käynnissä kuoleman juhlat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?