Näin Putinin puheeseen reagoitiin – Pekka Toveri: ”Sekaisin kuin sinkkiämpäri ei riitä kuvaamaan Putinin ajatusmaailmaa”

Kremlissä nähtyyn seremoniaan ja Putinin julistamiin alueliitoksiin on suhtauduttu tuomitsevasti.

30.9.2022 17:04

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti perjantaina puheen, jossa hän ilmoitti Ukrainalle kuuluvan Donetskin, Luhanskin, Zaporizzjan ja Hersonin alueiden laittomasta liittämisestä Venäjään.

Puheessa Putin muun muassa kertasi Venäjän ja lännen historiallista vastakkainasettelua ja syytti kaikista mahdollisista synneistä länsimaita.

Maailmalta on tihkunut reaktioita Kremlissä nähtyyn seremoniaan sekä Putinin julistamiin alueliitoksiin.

Entinen Puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri riensi kommentoimaan Twitterissä puhetta pian sen päättymisen jälkeen. Hän nosti esille Putinin sanat Venäjän valmiudesta rauhanneuvotteluihin.

– ”Sekaisin kuin sinkkiämpäri" ei enää riitä kuvaamaan sitä lume-maailmaa missä Putin elää, Toveri kirjoittaa Putinin puheesta.

– Mutta on näköjään halukas neuvotteluihin, joten sota ei taida mennä oikein hyvin. Ukrainalaiset antanevat Putinille syntymäpäivälahjan vapauttamalla Lymanin, Toveri jatkaa.

Toveri viittaa tuoreisiin tietoihin, joiden mukaan Ukrainan joukot ovat hyvin lähellä Donetskissa sijaitsevan Lymanin kaupungin vapauttamista. Putinin 70-vuotissyntymäpäivä koittaa ensi viikon perjantaina.

Myös Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kommentoi Putinin perjantaista puhetta.

Limnéll muistuttaa, että Putinin puheet ovat Kremlin propagandaa ja osoittavat Putinin häikäilemättömyyttä.

– Putinin puheet saavat liikaa palstatilaa huomioiden, että ovat Kremlin propagandaa. Osoittaa Putinin häikäilemättömyyttä. Ei anneta huomion herpaantua. Mitä pitempään Venäjä valloittaa Ukrainan alueita sitä enemmän se niitä tuhoaa. Putinilla on all-in, ja hän tulee häviämään, Limnell kirjoittaa twiitissään.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kommentoi Twitterissä, että Putinin julistamat laittomat alueliitokset "eivät muuta mitään".

– Kaikki venäläishyökkääjien laittomasti miehittämät maa-alueet kuuluvat Ukrainalle ja tulevat aina olemaan osa tätä suvereenia valtiota, von der Leyen kirjoitti jakaessaan Twitterissä Eurooppa-neuvoston lausuntoa.

Eurooppa-neuvosto tuomitsee perjantaina julkaisemassaan lausunnossa yksimielisesti Hersonin, Zaporizzjan, Donetskin ja Luhanskin alueiden laittoman liittämisen Venäjään.

Valtioneuvosto julkaisi puheen jälkeen tiedotteen, jonka mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta tuomitsevat Venäjän ilmoituksen Ukrainan alueiden laittomasta liittämisestä Venäjään.

Presidentti Niinistö kommentoi Ilta-Sanomille perjantaina ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen viimeisiä käänteitä.

– Se mitä odotettiin, pahinta laatua, Niinistö kommentoi.

– Siinä näyttää nyt (Dmitri) Peskov sanoneen, että kyse on Donbasin hallinnollisista rajoista, joista osa on väärissä käsissä. Siis ukrainalaisilla. Kyllä tämä tarkoittaa täysimittaisen sodan jatkumista.

IS kysyi presidentiltä, mitä Putin on mahdollisesti tarkoittanut puheillaan ”uudesta maailmanjärjestyksestä”.

– Kyllä hän taitaa tarkoittaa jonkinlaista omaa järjestystä, Niinistö vastasi.

Niinistön mukaan ”nyt on hyvä varautua vähän kaikenlaisiin ilmiöihin ja ilkeyksiin”. Hän viittaa turvallisuustilanteen tämän hetkiseen tasoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?