CNN: Venäjän laivaston aluksia nähty lähellä Nord Stream -vuoto­­kohtia

Asiantuntijat epäilevät Venäjän olevan osallinen kaasuvuotoihin. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä kuka ja mikä vuodot aiheutti.

29.9. 9:58

Eurooppalaiset turvallisuusviranomaiset näkivät maanantaina ja tiistaina Venäjän laivaston tukialuksia lähellä Nord Stream -putkissa myöhemmin havaittuja vuotokohtia, CNN uutisoi. Uutiskanava on puhunut kahden länsimaisen turvallisuusviranomaisen kanssa sekä vuodoista perillä olevan kolmannen lähteen kanssa.

Lähteiden mukaan on epäselvää, liittyvätkö havainnot vuotoihin, mutta asiaa tutkitaan.

Myös venäläisiä sukellusveneitä nähtiin melko lähellä vuotokohtia viime viikolla, yksi turvallisuusviranomainen sanoi.

Tanskalaisen sotilaslähteen mukaan Venäjän alukset toimivat rutiininomaisesti alueella eikä laivojen läsnäolo välttämättä tarkoita sitä, että Venäjä aiheutti kaasuputkissa havaitut vauriot.

– Me näemme heitä joka viikko, lähde sanoi.

– Venäjän aktiivisuus Itämerellä on noussut viime vuosina. He melko usein testaavat valppauttamme – sekä merellä että ilmassa.

Ruotsin rannikkovartioston julkaisema kuva kaasuvuodosta.

Lue lisää: Itämeren pohjassa lepää nyt miljardien edestä romurautaa – Professori: Menee kauan ennen kuin putkissa virtaa kaasua, jos koskaan

Toistaiseksi ei ole varmuutta sitä, mikä vuodot aiheutti. Kaksi vuodoista on havaittu Nord Stream 1 -putkistossa ja kaksi Nord Stream 2 -putkistossa. Vuodoista kaksi on Ruotsin talousalueella ja kaksi Tanskan talousalueella.

Tanskan ja Ruotsin edustajat ovat sanoneet pitävänsä vuotoja tahallisen toiminnan seurauksena.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi keskustelleensa Ruotsin, Tanskan ja Viron ulkoministereiden kanssa Nord Stream -putkien vaurioista. Hänen mukaansa kaikki olivat huolissaan siitä, mitä Itämerellä on tapahtunut.

– Kyse on tarkoituksellisesta vahingoittamisesta, sabotaasista. Tällaiseen pystyy vain valtiollinen toimija.

Lue lisää: Pekka Haavisto: Nord Stream -kaasu­putkien vahingoittamisen taustalla valtiollinen toimija

Asiantuntijat epäilevät Venäjän olevan vuotojen takana. Esimerkiksi Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen (CoE) kansainvälisten suhteiden johtaja Rasmus Hindren sanoi STT:lle, että Venäjällä on sekä kykyä että motiivia.

– Yksi mahdollinen motiivi on reaktioiden testaaminen. Toinen on se, että osoitetaan, että kykyä tällaisiin operaatioihin löytyy. Lisäksi tekoa voidaan käyttää verukkeena myös Venäjän oman sotilaallisen läsnäolon lisäämiseksi alueella, hän sanoo.

Yksi vaihtoehto on myös eripuran kylväminen Euroopan maiden kesken.

– Todennäköisin vaihtoehto on kuitenkin yhdistelmä näistä kaikista, Hindren sanoi.

Hindrenin mukaan kaasuvuodoissa on myös helppo säilyttää kiistettävyys, minkä kuvailee olevan leimallista Venäjän hybridivaikuttamiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?