”Putinin kulissit” nousivat jo Punaiselle torille – näin Venäjä aikoo juhlia Ukrainalta anastamiaan alueita perjantaina

Presidentti Vladimir Putin aikoo allekirjoittaa perjantaina 30. syyskuuta asiakirjat Ukrainan itäosien liittämisestä Venäjään. Putinin suuri linjapuhe alkaa kello 15, ja sen jälkeen Punaisella torilla on luvassa mahtipontinen konsertti.

29.9. 13:43

Perjantaina 30. syyskuuta Moskovassa tapahtuu paljon mahtipontista, se on jo nyt selvää Punaiselle torille rakennettujen massiivisten esiintymislavojen perusteella.

Mutta mitä kaikkea Vladimir Putin suunnittelee Ukrainan varalle ja kuinka hän aikoo orkestroida näytelmän nimeltä ”uusien alueiden liittäminen Venäjään”?

IS keräsi tähän artikkeliin tietoja, huhuja ja oletuksia, mitä kaikkea Moskovassa voi olla luvassa perjantaina.

Punaisella torilla valmistellaan kiireellä perjantaina tapahtuman näyttämöitä.

Putinin puhe Kremlissä kello 15

Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov vahvisti torstaina, että Putin pitää perjantaina Kremlissä merkittävän puheen.

Peskovin mukaan Kremlissä järjestetään seremonia, jossa allekirjoitetaan uusien alueiden liittämissopimukset.

– Odotettavissa on laaja puhe Putinilta. Se ei ole presidentin esiintyminen liittokokoukselle, sitä ei saa sotkea siihen. Tämä on toinen formaatti, Peskov sanoi.

Duuman ja liittokokouksen kansanedustajat olivat jo aiemmin kertoneet, että heidän oli käsketty tehdä kolme perättäistä PCR-testiä koronaviruksen varalta. Heidän mukaansa testien ottaminen viittasi siihen, että heitä valmistellaan johonkin tärkeään protokollatapaamiseen, joka voi olla tuskin muuta kuin Putinin puhe.

Kommunistisen puolueen kansanedustaja Denis Parfjonov kertoi kansanedustajille jaetuista kutsukorteista torstaina.

– Duuman kansanedustajille jaettiin kutsuja 30. syyskuuta Kremlissä pidettävään tilaisuuteen. Kello 15 alkaa tapahtuma, johon ottaa osaa presidentti Vladimir Putin, Parfjonov kertoi Telegramissa Ria Novostin mukaan.

Moskovassa ja Suomessa on sama aika vielä nyt kesäajan vuoksi, eli tapahtuma alkaa kello15 myös Suomen aikaa.

Kreml ei ole suostunut kertomaan etukäteen, milloin ja missä Putin esiintyy. On mahdollista, että Putin ei ole vielä itsekään päättänyt koko näytelmän koreografiaa.

Punaisen torin laidalle Kremlin muurin edustalle rakennetaan yhtä esiintyjälavaa ja screeniä.

Punaisen torin konsertti ja kansanjuhla

Kremlin lähikatujen ja rantatien liikenne estetään perjantaina jo aamusta kello kuudelta. Kello 13 ja kello 14 astuvat voimaan asteittain vieläkin laajemmat liikennerajoitukset Kremlin ympäristössä, kertoo uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan Punaisella torilla järjestetään perjantaina tapahtuma, jossa juhlitaan ”Donbasin ja vapautettujen alueiden kansanäänestysten tuloksia”. Luvassa on muun muassa Kremliä tukevien venäläisten artistien esiintymisiä.

Punaiselle torille on jo rakennettu kulissit, jotka eivät ole tällä kertaa Potjomkinin, vaan Putinin. Esiintymislavoille kiinnitetyissä teksteissä lukee muun muassa Donetsk, Luhansk, Zaporizzja ja Herson – Venäjä! Joissakin kylteissä lukee myös teksti Yhdessä aina.

Peskov ei ole suostunut vahvistamaan, tuleeko Putin puhumaan myös Punaisen torin tilaisuuteen, mutta hänen näyttäytymistään tilaisuudessa pidetään todennäköisenä. Konsertin kellonaikaa ei ole vahvistettu, mutta se alkanee iltapäivällä heti Putinin puheen ja Kremlin tilaisuuden jälkeen.

Punaiselle torille ilmestyneissä rakenteissa julistetaan, että Donetsk. Luhansk, Zaporizzja ja Herson ovat ikuisesti yhdessä Venäjän kanssa.

Kuinka Putin aikoo liittää Ukrainan alueet?

Venäjä järjesti vastikään itäisen ja eteläisen Ukrainan alueilla niin kutsutut kansanäänestykset, jotka eivät täytä minkäänlaisia kansainvälisen oikeuden vaatimuksia. Valeäänestysten väitetty tulos on kuitenkin se, että kaikki neljä aluetta haluavat liittyä osaksi Venäjää murskaluvuin.

Luhanskin (väitetty äänestystulos 98%) ja Donetskin (99%) alueet Putin tunnusti ”itsenäisiksi tasavalloiksi” jo viime helmikuussa. Zarporizzjan (91%) ja Hersonin (87%) maa-alueita Venäjä on vallannut kuitenkin vastaa sodan kuluessa – eivätkä mitkään näistä alueista ole täysin Venäjän kontrollissa.

Putinin oletetaan tunnustavan seuraavaksi kansanäänestysten tuloksen ja lähettävän Venäjän lainsäätäjille hyväksyttäviksi alueiden liitosasiakirjat. Jotta Zarporizzjan ja Hersonin alueet voitaisiin liittää Venäjään, niiden olisi erään tulkinnan mukaan ensin julistauduttava itsenäisiksi ja vasta sitten ne voisivat pyytää liittymistä Venäjään. Venäjän Hersoniin asettama miehitysjohto on kuitenkin kiistänyt aikeet itsenäisyysjulistuksesta, sillä kertoman mukaan liittäminen aiotaan ”hoitaa teknisesti” jotenkin muuten.

Anastettavien alueiden status osana Venäjää on myös yhä epäselvä. Joidenkin arvioiden mukaan niistä voitaisiin muodostaa yhteinen hallinnollinen subjekti Krimin kanssa eli ”Krimin liittovaltiopiiri”. Toinen vaihtoehto on, että Donetsk ja Luhansk säilytettäisiin tasavallan statuksen alla, mutta Zaporizzjan ja Hersonin vallatut alueet julistettaisiin osaksi Krimin piiriä.

Venäjän duumalla on kalenterissaan täysistunto maanantaina 3. lokakuuta ja liittoneuvosto kokoontuu tiistaina 4. lokakuuta. Arvioiden mukaan alueiden liittämisasiakirjat voitaisiin hyväksyä noina päivinä parlamentissa, jonka jälkeen Putin voisi sinetöidä kaiken tiistai-iltaan mennessä.

Punaisen torin perjantaina tapahtuma tulee olemaan tarkasti vartioitu ja sinne päästetään vain erityisellä kutsukortilla, kuten on aina tapana vastaavissa Kremlin järjestämissä tilaisuuksissa.

Sotatila Venäjälle ja uhkavaatimus lännelle?

Venäläiset odottavat, että Putinin perjantainen linjapuhe tuo tullessaan myös muita merkittäviä julistuksia.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että Putin saattaisi julistaa Venäjälle sotatilan, joka voisi koskea esimerkiksi vain tiettyjä osia maasta. Peskov on kuitenkin kiistänyt nämä suunnitelmat.

Sotatilan julistaminen vaatisi Venäjän joutumista hyökkäyksen kohteeksi tai varteenotettavaa uhkaa hyökkäyksestä. Tulkitsemalla Ukrainan itäosat osaksi Venäjää Putin voisi väittää, että Ukraina hyökkää Venäjälle, vaikka kansainvälisen oikeuden silmissä Venäjä on hyökkääjä ja Ukrainan ainoastaan puolustaa oman itsenäisen valtionsa rajoja ja koskemattomuutta.

On myös esitetty arvioita, että Putin saattaa antaa puheessaan jonkin uuden uhkavaatimuksen koko läntiselle yhteisölle ja puolustusliitto Natolle. Tähän kuvioon saattaisi kuulua myös Nord Stream -kaasuputkien ympärille kehitetty kriisi, jonka aiheuttajaksi ja putkien sabotoijaksi lännessä epäillään vahvasti Venäjää itseään.

Venäjä on vaatinut YK:n turvallisuusneuvoston perjantaiksi koolle kaasuputkien räjäyttämisestä. Venäjän mediassa on vihjailtu, että putkien räjäytyksen taustalla voisi olla Yhdysvallat tai Puola.

Yksi mahdollisuus on, että Putin voi ilmoittaa Venäjän olevan pakotettu suojelemaan jatkossa kaasuputkiaan sotilaallisin toimin esimerkiksi sota-alustensa läsnäololla Itämerellä. Tämä voisi olla Venäjän tapa toimia ja kiristää länttä ennen kuin Suomi ja Ruotsi tulevat Naton täysjäseniksi ja Itämerestä tulisi silloin Naton ympäröimä meri.

Näin rakentuvat ”Putinin kulissit” Punaiselle torille.

On myös esitetty arvioita, että Putin saattaisi julistaa uuden Venäjän liittovaltion perustetuksi. Projektia on kutsuttu lehdistössä nimellä ”Liitto 2.0”, mikä viittaa Neuvostoliiton palauttamisaikeisiin. Siinä tapauksessa Putin saattaisi määritellä uusiksi myös Venäjän ja Valko-Venäjän suhdetta ja niiden suhdetta nyt Ukrainalta anastettaviin alueisiin.

Huhuja on liikkunut myös siitä, että Putin voisi määrätä ”osittaisen liikekannallepanon” laajennettavaksi ja julistaa sodan Ukrainalle. Sotatila mahdollistaisi Venäjän vallanpitäjille muun muassa maan talouden, poliittisen elämän ja median täydellisen haltuunoton sekä kansalaisten vapauksien rajoittamisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?