Hirmumyrsky Ian iskeytyy Floridaan – "äärimmäisen vaarallinen"

Hirmumyrsky rantautuu Floridan rannikolle Yhdysvalloissa.

28.9. 22:30

Hirmumyrsky Ian oli keskiviikkona kello 22 Suomen aikaa rantautumassa Punta Gordan luona Floridan länsirannikolta. Tuulen nopeus oli Yhdysvaltain myrskykeskuksen mukaan joka 250 kilometriä tunnissa.

Hirmumyrsky Ian vahvistui erittäin vaaralliseksi nelosluokan hirmumyrskyksi viisiportaisella asteikolla, kertoi Yhdysvaltain myrskykeskus keskiviikkona.

Myrskykeskus ilmoitti niin ikään, että Ianin odotettiin tuovan mukanaan hengenvaarallisen myrskyvuoksen, katastrofaalisen kovia tuulia sekä tulvia.

Myös Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC odotti Ianin keräävän lisää voimia ennen kuin se osuu Floridan länsirannikolle "äärimmäisen vaarallisena" hurrikaanina.

Ian on yli sataan vuoteen ensimmäinen vastaavan kokoluokan hurrikaani, jonka reitti kulkee näillä näkymin niemimaan länsirannikolla sijaitsevan Tampanlahden yli.

– Kun katson tätä myrskyä, minusta tuntuu samalta kuin silloin, kun Andrew lähestyi Miamia ja Katrina New Orleansia. Meillä on tekeillä mahdollinen historiallinen katastrofi, sanoi meteorologi Jeff Masters Tampan kaupungissa ilmestyvälle Tampa Bay Times -lehdelle.

Viranomaiset vetoavat ihmisiin, jotta nämä noudattaisivat evakuointikäskyä.

CNN:n mukaan jo 668 000 asukasta Floridassa oli ilman sähköjä keskiviikkona illalla.

Evakuointikäsky on annettu Floridan kuvernöörin Ron DeSantisin mukaan 2,5 miljoonalle ihmiselle. Paikallisviranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta nämä noudattaisivat evakuointikäskyjä. Samaa on toivonut myös presidentti Joe Biden, joka sanoi Ianin voivan olla hengenvaarallinen.

Biden varoitti keskiviikkona myös energiayhtiöitä käyttämästä hurrikaania tekosyynä nostaa bensiinin hintoja.

Floridassa tuhoihin varauduttiin etukäteen muun muassa jakamalla hiekkasäkkejä, joilla ihmiset voivat yrittää suojata kotinsa tulvavesiltä. Puolustusministeriön mukaan kansalliskaartilaisia oli Floridassa tuhansia ja lisää oli vielä tulossa.

Lue lisää: Suora lähetys: Voimistunut hurrikaani Ian vyöryy kohti Floridaa – ”Mahdollinen historiallinen katastrofi”

Hurrikaani Ian lähti Kuubasta jättäen jälkeensä koko maan kattavan sähkökatkon. BBC kertoi alkuillasta keskiviikkona Suomen aikaa, että sähkövirta oli saatu kytkettyä päälle osassa maata.

Kansainvälisten medioiden mukaan Kuuban hallinto on kertonut, että maan sähköjärjestelmä romahti sen jälkeen kun yhtä maan suurista voimalaitoksista ei saatu palautettua verkkoon.

Kolmosluokan hurrikaani Ian osui Kuuban länsiosaan tiistaina ja riepotteli sitä useiden tuntien ajan. NHC kertoi Ianin tuulten puhaltaneen Kuubaan osuessaan kovimmillaan noin 57 metriä sekunnissa.

Sekä Andrew (1992) että Katrina (2005) kuuluvat kaikkien aikojen voimakkaimpiin ja tuhoisimpiin hurrikaaneihin, jotka ovat iskeneet Yhdysvaltoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?